Dit zijn de winnaars van de ARC22 Awards

Dit zijn de winnaars van de ARC22 Awards

In Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting in Den Haag zijn de winnaars van de ARC22 Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, innovatie, stedenbouw, interieur en detail. Daarnaast is Petra Blaisse onderscheiden met de ARC22 Oeuvre Award en mocht Martijn de Geus de ARC22 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Voor de ARC22Awards zijn dit jaar bijna 200 inzendingen binnengekomen. De onafhankelijke jury’s stonden voor de opgave om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.

Campus Cadix, Antwerpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten

Campus Cadix, Antwerpen is de winnaar van de ARC22 Architectuur Award

Volgens de jury is Campus Cadix in Antwerpen 'Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen.' In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde en sleep dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is zichtbaar in het afgewogen eindresultaat. 'De zorgvuldige inpassing in de context is onderscheidend, net als het gebruik van de bestaande structuur. Campus Cadix munt daarbij uit door vakmanschap op alle schaalniveaus.'

Gemeentehuis Voorst door De Twee Snoeken. Beeld Joep Jacobs

Innovatieve kalkhennepgevel wint ARC22 Innovatie Award

Het gemeentehuis Voorst door De Twee Snoeken toont volgens de jury aan dat een publiek gebouw biobased kan worden uitgevoerd, mede dankzij de opdrachtgever die zijn nek heeft durven uitsteken en de innovatieve toepassing van een enorme kalkhennep gevel heeft gesteund. ‘Het is knap hoe onderzoek, schaal en functie hier samenkomen’, aldus de jury. Het project toont aan dat kalkhennep opschaalbaar en breed toepasbaar is. Door de combinatie van de toepassing van het materiaal in samenspel met de constructie en de rol van de opdrachtgever, heeft de jury besloten de toepassing van kalkhennep bij het Gemeentehuis in Voorst door De Twee Snoeken als winnaar uit te roepen.

Kleine Zennepark. OKRA Landschapsarchitecten en BRUT
Kleine Zennepark door OKRA Landschapsarchitecten en BRUT

Winnaar ARC22 Stedenbouw Award: Het Kleine Zennepark in Brussel

Volgens de jury oogt de winnaar ‘Het Kleine Zennepark’ in Brussel door Okra Landschapsarchitecten en Brut op een transformatie van een stadwijk in Brussel. De chirurgische aanpak van ontwerpen resulteert in een promenade dat lucht en ruimte toevoegt in een dichtbebouwd gebied. Zo dient het plan de sociale cohesie van het gebied aan te pakken door het bieden van verschillende soorten ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra. De groene corridor speelt bovendien ook in op het duurzaamheidsvraagstuk.

Tijdelijke Huisvesting Eerste Kamer en Raad van State, Den Haag, Happel Cornelisse Verhoeven. Beeld Karin Borghouts
Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven. Beeld Karin Borghouts

Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State geselecteerd als winnaar ARC22 Interieur Award

Het ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven, geconcipieerd als een Semperiaanse, losstaande bekleding, tracht met eenvoudige middelen een waardige omgeving te bewerkstelligen die, als nadrukkelijke wens van de gebruiker, gehoor geeft aan de Eerste Kamer als ‘Chambre de Réflexion’. Een decorum dat herinneringen oproept aan het Binnenhof en waar rituelen, conventies en symboliek gewicht geven aan de werkwijzen, wetgevende taken en omgangsvormen in het parlementaire instituut.

Stadhuis Leiden door Office Winhov. Beeld Rene de Wit

Chirurgische restauratie toont hand van de meester - Stadhuis Leiden wint de ARC22 Detail Award

Volgens de jury is bij de genomineerde projecten voor de ARC22 Detail Award voelbaar dat er lef in zit. Tegelijkertijd kenmerken ze zich door een bijzondere subtiliteit. Dat maakt het aan de toeschouwer is om langzaam de schoonheid van het architectonische detail te ontdekken. Volgens diezelfde jury is de winnaar van de ARC22 Detail Award, het Stadhuis in Leiden naar ontwerp van Office Winhov op een chirurgische manier gerestaureerd. Door de subtiele ingrepen is voor de bezoeker niet meer duidelijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen deze bestaande architectuur. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw.

Jong Talent Martijn de Geus (maison h)

Martijn de Geus neemt de ARC22 Jong Talent Award in ontvangst

Ondanks de moeilijke keuze heeft de jury van de ARC22 Jong Talent Award unaniem Martijn de Geus (maison h) geselecteerd als winnaar. De Geus heeft al een heel pad afgelegd als architect: van rebelse student tot vakman en academicus met bravoure. Uit zijn werk blijkt een duidelijke drang om te presteren. Hij combineert zijn ontwerptalent met levenslessen, daardoor krijgen zijn projecten en onderzoeken een interessante persoonlijke lading. Ook bij De Geus ziet de jury de maatschappelijke drive die deze generatie architecten siert.Je ziet bij hem dat hij echt gelooft dat de nieuwe architect anders moet zijn. In een ander tijdsgewricht was hij wellicht een ‘starchitect’ geworden, maar nu stort hij zich vol overgave op maatschappelijke vraagstukken.

Petra Blaisse in haar atelier. Beeld Annick Elzenga

Petra Blaisse onderscheiden met de ARC22 Oeuvre Award

De jury was unaniem: de ARC22 Oeuvre Award is voor Petra Blaisse. 'Blaisse heeft sinds de oprichting van haar bureau via experiment en vernieuwing de grenzen van het vak opgerekt. Ook is ze een innovator die continu met tot de verbeelding sprekende projecten weet in te spelen op actuele maatschappelijke vraagstukken. En tenslotte is zij een ontwerper die schijnbaar moeiteloos opereert tussen schalen, disciplines en materialen, waarmee ze het ‘publieke interieur’ tot nieuwe hoogten heeft gebracht. Haar oeuvre is zowel actueel als tijdloos, waardoor Blaisse steeds opnieuw nieuwe generaties weet te binden.'

ARC22 Awards

Met de ARC22 Awards wil de redactie van de Architect creatieve, ondernemende en innovatie ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, detail en innovatie. Verder zijn de ARC22 Jong Talent Award en de ARC22 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC22 Awards zijn een initiatief van de Architect en haar partners Kubus, MBI, Cosentino, QbiQ en JUNG.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.