gisteren

Render SILO Deventer. Beeld Drip Visual

Space&Matter en NL Architects winnen tender biobased woon-werkgebouw Deventer

Amsterdamse bureaus Space&Matter en NL Architects gaan met ontwikkelaar en bouwer Heutink Groep een woongebouw in het Havenkwartier in Deventer bouwen. De onderkant van gebouw SILO bestaat uit hergebruikt staal, de bovenkant uit biobased materialen.

Render WEIDS. Beeld WAX

Rijnboutt, Heembouw Architecten en Felixx bouwen honderd woningen en winkelcentrum in Woerden

Het ontwerp WEIDS is een uitbreiding van winkelcentrum Snel en Polanen in het Utrechtse Woerden. Op de begane grond komt een supermarkt, daarboven een parkeergarage en een groen dak. Daarnaast komen er nog twee woongebouwen.

Behouden Huis door Hans Jungerius. Beeld Jeroen Musch

Hans Jungerius over zijn folly: 'Ik wilde verre blijven van alles wat met design of architectuur te maken heeft'

Zeventien jaar geleden stuitte kunstenaar en ontdekkingsreiziger Hans Jungerius op voormalig defensieterrein Buitenplaats Koningsweg in Arnhem. 'Te koop vanwege vrede', stond er op het toegangshek. Samen met onder meer landschapsarchitect Harro de Jong maakte hij van het terrein aan de rand van de Veluwe een culturele enclave met woningen, ateliers en elf folly's. Zijn eigen folly, Behouden Huis, geeft een nieuw leven aan de ruïne van een oude kantine.

Ronald Schleurholts, architect en partner bij Cepezed. Beeld Lucas van der Wee/Cepezed

Ronald Schleurholts: 'We maken bij cepezed geen architectuur met een hoofdletter A'

Cepezed bouwt al vijftig jaar aan een karakteristiek portfolio. 'In de beginjaren was de stijl uitgesproken hightech, nu is de architectuur ingetogener', zegt Ronald Schleurholts, architect en sinds 2005 partner bij Cepezed. Hoe ziet de toekomst eruit voor een 'hightech' bureau nu de bouwinnovatie in het teken staat van biobased en herbruikbare materialen?

Beeld Stefan Müller

Nominatie ARC24 Architectuur: Stadhuis Den Helder - Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Sinds het vertrek van de Koninklijke Marine beheert de gemeente de veertig hectare grote Rijkswerf Willemsoord aan de noordoostrand van Den Helder. Het stadsbestuur neemt nu zijn intrek in twee historische panden op de voormalige scheepswerf: het negentiende-eeuwse rijksmonument de mastenloods (gebouw 66) en de naoorlogse zeilmakerij (gebouw 72). De voorheen verspreide bestuursfuncties van Den Helder zijn samengebracht in beide gebouwen.

10 september 2024

Impressie van het Getijdenpark. Beeld gemeente Rotterdam

Aanleg nieuw natuurgebied Getijdenpark Feyenoord begint eind dit jaar

Het definitieve ontwerp voor fase 1 van Getijdenpark Feyenoord is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam. Dat betekent dat de aanleg van het nieuwe natuurgebied in Rotterdam-Zuid eind 2024 begint.

Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman

Bjarne Mastenbroek over de tendercultuur: 'Je voelt je als architect een wilsonbekwame idioot'

Er moet nodig wat veranderen in de architectuurwereld, meent Bjarne Mastenbroek, architect en oprichter van SeARCH. 'Ik wil architectuur maken waarvan ik ten diepste geloof dat het de beste oplossing is voor de mens, natuur en omgeving.' Met de huidige bouw- en tendercultuur lukt dat niet, vertelt Mastenbroek in de podcast 'Over Architectuur Gesproken' van de Architect.

Links Bosheer en rechts Marktdame. Beeld Vivid Vision

MIX architectuur en MAAK space winnen in Almere met De Bosheer en De Marktdame

MIX architectuur, MAAK space en Heutink Groep | Ontwikkelt en bouwt hebben de tender van Gemeente Almere voor 32 appartementen in de nieuwe wijk Nobelhorst gewonnen.

Kerkebosch. Beeld Jan de Vries

Nominatie ARC24 Stedenbouw: Kerckebosch, Zeist - wUrck architectuur stedenbouw landschap BV

Kerckebosch Zeist is een herstructureringsopgave waarbij in een bosrijk gebied de volledige transformatie heeft plaatsgevonden. Circa 800 flatwoningen zijn deels vervangen door een gemengd stedelijk programma. (Wonen, scholen, zorg, voorzieningencentrum en renovatie winkelcentrum) Het is een (natuur)inclusieve woonwijk waar in een bestaand bos is gesloopt en gebouwd en de natuurwaarde is gestegen. Stedenbouw en landschapsarchitectuur vormden de basis voor de integrale architectonische uitwerking.

De Fierensblokken in Antwerpen, door Happel Cornelisse Verhoeven architecten en Molenaar&Co. Beeld Karin Borghouts

Ninke Happel: 'De woonkwaliteit van de Fierensblokken was nooit in nieuwbouw gelukt'

Samen met Molenaar&Co werkte Happel Cornelisse Verhoeven aan de renovatie van de Antwerpse Fierensblokken, in 1938 ontworpen door de Belgische architect Gustav Fierens. Bouwtechnisch leken de panden na tachtig jaar versleten maar activistische buurtbewoners kwamen in opstand tegen sloop. Happel: 'Als je nu de woonkwaliteit ziet, die hadden we nooit in nieuwbouw kunnen realiseren.'

9 september 2024

De Oude Brug in Mostar

De brug van Mostar laat zien waarom architecten niet mogen zwijgen in tijden van verwoesting

Architectuur gaat over menselijke en ecologische relaties. Door bouwen of verwoesten worden deze relaties bewust of onbewust ontwricht en kapotgemaakt. Dit noemt Arna Mačkić 'architectural disaster'. Mačkić betoogt dat architecten dan wel niet worden opgeleid om te ontwrichten of verwoesten, maar dat het tijd wordt dat ze beseffen dat hun vakgebied door anderen wordt ingezet om menselijke relaties te vernietigen.

Beeld Jannes Linders

De Entree, Rijswijk - Steenhuis Bukman Architecten

Voor 'De Entree' van Parkrijk in RijswijkBuiten, realiseerde Steenhuis Bukman Architecten twee robuuste appartementengebouwen die letterlijk de Entree van de woonbuurt markeren.

Beeld Shutterstock

Gezocht: ideeën voor beweeg- en ontmoetinglocaties gemeente Heusden

De gemeente Heusden is op zoek naar een partij voor het ontwerpen, realiseren of renoveren van creatieve beweeg- en ontmoetingslocaties waar sporten, spelen, ontmoeten, bewegen, groen en water samenkomen. De locaties zijn voor alle inwoners. De sluitingsdatum voor aanmeldingen is 3 oktober.

Het archief en een vergaderruimte in het nieuwe kantoor van Bedaux de Brouwer. Beeld René de Wit

Vier architectenbureaus bouwden hun eigen kantoor. Waar halen ze de moed vandaan?

Terwijl sommige architectenbureaus stoppen door de economische tegenwind, verhuizen andere met vertrouwen in de toekomst naar een nieuw kantoor dat ze bovendien zelf ontwerpen. Hoe kregen ze dat voor elkaar en hoe was het om tegelijk opdrachtgever, ontwerper en gebruiker te zijn? We vroegen het vier recent verhuisde bureaus.