Alle winnaars van de ARC22 Awards bouwen voort op het bestaande
Beeld Cynthia van Dijke Fotografie

Alle winnaars van de ARC22 Awards bouwen voort op het bestaande

Deze week werden voor de elfde keer de ARC Awards uitgereikt! Het was een fantastisch feest in Amare, het nieuwe huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting aan het Spuiplein in Den Haag. Er werden zeven awards uitgereikt terwijl meer dan driehonderd mensen genoten van een heerlijk diner dat werd geserveerd op een theatervloer. Hiervoor wil ik graag onze partners - Kubus, MBI De Steenmeesters, Cosentino, JUNG en QbiQ Wall Systems - bedanken!

Na twee coronajaren kon de uitreiking in de vorm van een diner gelukkig weer doorgaan. Het was geweldig op deze manier weer samen te zijn. Door persoonlijke presentaties van Petra Blaisse, die de ARC22 Oeuvre Award in ontvangst nam, en Lyongo Juliana (voorzitter ARC22 Architectuur Award) ontstond er een fijne interactie met de zaal en verbinding tussen alle aanwezigen. Daarnaast zette Liesbeth van der Pol alle genomineerde jong talenten in een terecht zonnetje.

Petra Blaisse. Beeld Cynthia van Dijke Fotografie


Dit jaar vertelden de juryleden van de projectprijzen onbewust een gezamenlijk verhaal. Toen ik alle winnaars op een rijtje zette, kwam ik er allereerst achter dat alle winnende projecten uitgaan van bestaande structuren. Voerden we dertig jaar geleden nog de discussie of er bij een herbestemming, renovatie of verbouwing wel sprake is van architectuur, is het nu duidelijk dat de toekomst van de architectuur in de omgeving met het bestaande ligt.

Daarnaast viel me op dat alle winnende projecten een publieke opdrachtgever hebben. Projecten waarbij de overheid is betrokken zijn altijd van een andere categorie, alleen al omdat het beschikbare budget vaak wat hoger ligt. Natuurlijk is het belangrijk dat publieke projecten voorbeeldstellend zijn, maar hoe zit het met de markt? Daar zitten zeker toch ook opdrachtgevers die hun nek durven uitsteken?

Omdat er tijdens de uitreiking niet genoeg tijd was alle nominaties en winnaars de aandacht te geven die ze verdienen, staan alle redactionele artikelen en juryrapporten in een speciaal samengesteld digizine.


Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.