Winnaar ARC22 Architectuur Award: Campus Cadix in Antwerpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten

Winnaar ARC22 Architectuur Award: Campus Cadix in Antwerpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten

De jury van de ARC22 Architectuur Award wijst Campus Cadix in Antwerpen aan als winnaar vanwege 'Het rijke samenspel van oud en nieuw en de wijze waarop met materiaal, kleur en detail de organisatie en herkenning in de school is gebracht. Korteknie Stuhlmacher Architecten toonde in dit project grote verantwoordelijkheid. Zo illustreert het winnende project dat goede architectuur ook gaat over houding: hoe sta je als architect in het vak, waar laat je je door sturen?'

De jury van de ARC22 Architectuur Award nomineerde dit jaar drie transformatieprojecten. Als leidraad hanteert de jury twee uitgangspunten; een hoge kwaliteit op alle schaalniveaus en de integrale meerwaarde van duurzaamheid op deze kwaliteit. Deze uitgangspunten leiden uiteindelijk tot de nominatie van drie transformatieprojecten: het Schoenenkwartier in Waalwijk door Civic Architects en  Straf! School met lef in het Belgische Beringen, van a2o architecten en AAC Architecture en Campus Cadix in Antwerpen.

De winnaars van de ARC22 Architectuur Award: Korteknie Stuhlmacher Architecten

Winnaar Campus Cadix

Campus Cadix in Antwerpen naar ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten is een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen. In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is volgens de jury zichtbaar in het afgewogen eindresultaat. De zorgvuldige inpassing in de context is onderscheidend, net als het gebruik van de bestaande structuur. Campus Cadix munt daarbij uit door vakmanschap op alle schaalniveaus.

Ook de verbeterslag die ontstond door voorbij de grenzen van de opdracht te kijken is veel waardering waard en demonstreert de kritische houding die men van een architect verlangt”

De ruimtelijke kwaliteit en de inpassing in de bestaande stedelijke omgeving is een van de belangrijkste (en moeilijkste) programma’s van nu. Campus Cadix toont zich hierin een buitengewoon geslaagd voorbeeld, met name door de aanpak van de complexiteit van de opgave door alle lagen heen.

Ingrepen zijn gebaseerd op een grondige analyse en waardestelling van de bestaande architectuur. Ook de verbeterslag die ontstond door voorbij de grenzen van de opdracht te kijken is veel waardering waard en demonstreert de kritische houding die men van een architect verlangt.

Schoenenkwartier. Beeld Stijn Bollaert
Schoenenkwartier. Beeld Stijn Bollaert

Nominatie Schoenenkwartier

Het ontwerp van Civic Architects is museum en innovatiecentrum tegelijk. Het Schoenenkwartier bezit een collectie van 12.000 schoenen, labs, een onderzoeksbibliotheek en een auditorium. Blikvangers in die nieuwe museumruimte zijn grote in beton en baksteen uitgezaagde ronde openingen in de kantoorgevels. Dankzij aandacht voor het detail ontvouwen zich de verschillende jaarringen in het gebouw. Met de inzet van materialen als kalkhennep en een op duurzame wijze uit keramisch afval vervaardigde tegelwand richt het instituut de blik op de toekomst. Deze aandacht voor duurzaamheid en circulariteit vindt de jury bijzonder.

Straf! School met lef. Beeld Stijn Bollaert
Straf! School met lef. Beeld Stijn Bollaert

Nominatie Straf! School met lef

In het voormalige vestiairegebouw van een steenkoolmijn in het Belgische Beringen zijn twee scholen samengebracht. Het transformatieproject is onderdeel van Be-MINE, de grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. a2o architecten en AAC Architecture zagen de opgave als 'werken met een geleende structuur' en vlogen de opgave spaarzaam en bescheiden aan. In Straf! School met lef waren de bestaande betonstructuur en gevel leidend en zijn alle ingrepen reversibel. Naar de mening van de jury 'is een project gerealiseerd met belang voor de lokale gemeenschap en met een (boven)regionale uitstraling. Zo vertelt de school een verhaal van het verleden en geeft een zet richting de toekomst'.

Jury

De jury van de ARC22 Architectuur Award bestaat uit Lyongo Juliana (Lyongo Architecture, juryvoorzitter), Gus Tielens (Korth Tielens Architecten), Jolijn Valk (Urban Echoes), Lonneke Zuijdwijk (directeur Heijmans vastgoed) en Merel Pit (secretaris).

De ARC22 Architectuur Award is een initiatief van KUBUS en de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.