Winnaar ARC22: Huis van de gemeente Voorst, Architectenbureau De Twee Snoeken

Het gemeentehuis van de gemeente Voorst, gebouwd in de jaren '80, was verouderd en moest worden vervangen. Ons team merkte al snel dat de gemeente Voorst hierbij grote ambities had; een duidelijke visie op een duurzame toekomst. Wij ontwierpen daarom een innovatief, biobased en circulair gemeentehuis, waarbij we de doelen van de opdrachtgever zelfs hebben overstegen. We hebben er daarbij voor gezorgd dat het gebouw de identiteit van de gemeente uitstraalt en past in haar mooie, groene omgeving.

Toelichting Architectenbureau De Twee Snoeken | Beeld Joep Jacobs

In deze Total Engineering-opgave hebben wij alle ontwerp- en engineeringswerkzaamheden gecoördineerd. We hebben ervoor gekozen het gemeentehuis niet te slopen, maar de constructieve betonstructuur her te gebruiken. Als Total Engineer kozen we zelf onze adviseurs en te verrichten onderzoeken. Zo hebben we als bureau geïnvesteerd in onderzoek naar een materiaal dat niet eerder op deze schaal is toegepast; kalkhennep. Op die manier hebben we niet voor het veilige pad, maar voor innovatie gekozen.

Beeld Joep Jacobs

Er is een duurzaam gemeentehuis ontstaan met een EPC van -0,178. Vooral de toepassing van het biobased materiaal kalkhennep is bijzonder innovatief. Het gebruikte hennephout is lokaal gezaaid en geoogst, groeit snel en neemt tijdens de groei veel CO2 op. Bij gebruik als gevelmateriaal is het een goede thermische isolator. Het werkt ademend en is daardoor een efficiënte vochtregulator. Warmte en koude wordt opgewekt middels een ijsbuffer en het gebouw heeft energiezuinige, gasloze installaties.

Om zeker te stellen dat de kalkhennep lang goed blijft, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de toepassing ervan. Zeker omdat het project werd gefinancierd met gemeenschapsgeld wilde de gemeente garanties. Er zijn allerlei tests gedaan, zoals brandtests en een thermische proef. Ook zijn er monsters en grote mock-ups gemaakt om te zien hoe we op een groot oppervlak hoge kwaliteit konden garanderen. Om krimpscheuren te voorkomen, zijn er vakken ontworpen die in één dag gestort kunnen worden.

Beeld Joep Jacobs

Afgezien van de betonstructuur is het hele gebouw circulair gesloopt. Hierbij is er eerst een bouwstoffeninventarisatie gemaakt. Vervolgens zijn oude kozijnen gebruikt als niet-dragende gevelelementen en houten lattenplafonds opnieuw ingezet als decoratie. Betonnen kanaalplaatvloeren zijn hergebruikt als aanvulling op het casco. Akoestische panelen in de raadzaal en kantooromgeving zijn gemaakt van gerecyclede PET flessen. De bladen van de publieksbalie bestaan uit gesmolten yoghurtverpakkingen.

  • Huis-van-de-gemeente-Voorst-De-Twee-Snoeken

    Download
  • Huis-van-de-gemeente-Voorst-Detail-1-detail-2

    Download
  • Huis-van-de-gemeente-Voorst-Doorsnede-situatietekening

    Download
  • Huis-van-de-gemeente-Voorst-Tekeningen-begane-grond-verdieping

    Download

Lees meer over

Redactie de Architect

Redactie de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.