Woningbouw

Het eerste huis van Henk Stadens en Jop Voorn. Beeld Jeroen Musch

Het eerste huis van Henk Stadens en Jop Voorn: een aanbouw met een esdoorn in de hoofdrol

Het piepkleine Garnwerd telt 340 inwoners maar ook 24 rijksmonumenten. Het huis van architecten Henk Stadens en Jop Voorn is daar een van. Sinds de jaren vijftig was er niets meer aan het jarendertigarbeidershuisje gedaan. Stadens en Voorn namen de handschoen op: ze ontwierpen een smalle, diepe aanbouw met een knik die je niet ziet vanaf de weg. Hun inspiratiebronnen: Adolf Loos, Herman Hertzberger en een oude esdoorn.

Beeld Anna Odulinska

123 / Woonhuis en studio Wijdemeren, Nederhorst den Berg - Marcel Lok_Architect

Een oud-Hollands woonhuis uit 1908, ontworpen door H.J.A. Hissink, en de naastgelegen werkplaats zijn grondig verbouwd. Het woonhuis, met een vierkante plattegrond van negen bij negen meter, heeft een hooggelegen begane grond en een verdieping met kruisvormige kapspanten. De indeling werd in de jaren zeventig gewijzigd, waardoor veel authentieke details verloren gingen. De recente verbouwing herstelt enkele oorspronkelijke karakteristieken en borduurt voort op de situatie van vijftig jaar geleden.

Guardianenhof in Den Bosch door Wilco Meeuwis. Links vlak na oplevering in 1999. Beeld Bouwhuijsen. Rechts huidige situatie. Beeld Arjan den Boer

De sprookjesarchitectuur van het Guardianenhof in Den Bosch door Wilco Meeuwis

De kwalificatie 'Efteling-bouwsel' was lange tijd het grootste verwijt dat een architect kon krijgen. Toch schiep het postmodernisme, dat pas in de jaren negentig doorbrak in Nederland, ruimte voor meer fantasie in de bouw. Een eigenzinnige architect die daarvan profiteerde was Wilco Meeuwis. Zijn Efteling Hotel uit 1992 was nog pure pretparkarchitectuur, maar de Guardianenhof (1999) staat in de echte wereld en past perfect bij de warmte en kleinschaligheid van de Bossche binnenstad.

Orchard House. Beeld Max Hart Nibbrig

Boomgaardhuis, Heemstede - Earthbound architecture en Namelok

De Orchard House is geïntegreerd in de groene omgeving van een eeuwenoud landgoed. Het huis is opgebouwd uit materialen die aansluiten bij de omgeving, zoals hergebruikte Hilversums-formaat bakstenen, gebruikt voor zowel de muren als een bestaande moestuinmuur. Dit element vormt de basis van het ontwerp. De belangrijkste functies van het huis zijn geïntegreerd in dit scheidende element.

Reinier van Dantzig. Beeld gemeente Amsterdam

Bouwwethouder Amsterdam: 'Een Woontop? We hebben geld nodig. Al het andere is gekloot in de marge'

Zonder extra geld voor woningbouw en infrastructuur gaat Minister Keijzer het aantal van jaarlijks 100.000 woningen 'never nooit' halen. Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam. 'We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge.'

Het project Erfdelen. Beeld Woonpioniers

Erfdeelproject BuitenDelen: pionieren op het platteland

Het moet makkelijker, sneller en begrijpelijker worden om woningen te bouwen op boerenerven, zegt Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Wat dit concreet betekent, laat de provincie Overijssel zien met het project BuitenDelen: een woongroep bestaande uit acht biobased woningen op een voormalig boerenerf, ontworpen door Woonpioniers.

Beeld Vivid Vision

Rijnboutt transformeert winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem naar levendig stadsdeelcentrum

Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem transformeert de komende jaren tot een gemengd en levendig stadsdeelhart. Rijnboutt ontwierp het masterplan van fase 3 en verder.

Erik Vrieling en Igor Sladoljev. Beeld de Architekten Cie.

De wereldwijde impact van vergrijzende bevolking: Een kans om steden en samenlevingen opnieuw vorm te geven

'We staan in Nederland voor een monumentale opgave: tegen 2030 moeten er bijna 1 miljoen woningen worden gepland, waarvan de helft voor toekomstige senioren', aldus Erik Vrieling, architect en partner bij de Architekten Cie. Samen met Igor Sladoljev, architect en onderzoekleider bij de Architekten Cie., richtte hij 'The Architecture of Ageing' op. 'Maar het gaat niet alleen om aantallen. De vraag is hoe we duurzame, inclusieve steden kunnen creëren waar mensen zich thuis voelen, ongeacht hun leeftijd.'

Recent verschenen