Winnaar ARC22 Detail Award: Stadhuis Leiden door Office Winhov
Stadhuis Leiden door Office Winhov. Beeld Rene de Wit

Winnaar ARC22 Detail Award: Stadhuis Leiden door Office Winhov

Intuïtie en lef. Dat is waar de jury van de ARC22 Detail Award dit jaar naar op zoek ging. De winnaar Stadhuis Leiden door Office Winhov onderscheidt zich door de chirurgische manier van restaureren, waarbij nieuwe ingrepen zich op overtuigende wijze binnen de bestaande architectuur voegen.

Tekst Marieke Giele

Goede detaillering staat centraal bij de ARC22 Detail Award. Daarvoor ging de jury van deze prijs op zoek naar projecten die verrassen door een andere invalshoek en de rillingen over je rug laten lopen. Daarvoor boog de jury over een longlist van 27 projecten, variërend van houten hoogbouw tot aan handgeblazen lampen en van duurzame schoolrenovaties tot aan fijn gedetailleerde villa’s.

Na een weloverwogen beraad komt de jury uiteindelijk tot drie nominaties: De Warmoes in Amsterdam door Workshop architecten, Huis Vaneker in Enschede door Groothuijse de Boer architecten en Stadhuis Leiden door Office Winhov.

De winnaars van de ARC22 Detail Award: Office Winhof

Stadhuis Leiden door Office Winhof

Het Stadhuis Leiden is op een chirurgische manier gerestaureerd. Office Winhov heeft zich daarbij bescheiden opgesteld en het ambacht laten spreken. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen de bestaande architectuur, waardoor voor bezoekers onduidelijk is waar oud en nieuw elkaar ontmoeten.

Bij Stadhuis Leiden spreekt de hand van de meester wat resulteert in een on-Nederlands gebouw”

Alles voelt als vanzelfsprekend, maar daarvoor hebben de architecten tot het uiterste moeten gaan. Dat gaat zelfs tot op het niveau van schaduwvoegen, verlaagd stucwerk met balkenstructuur en weggewerkte installatie-roosters in de verlichting. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw. 

De jury staat verstelt van hoe ver Office Winhov is gegaan in onderzoek, analyse en conceptvorming en in de uitwerking van technische en esthetische hoogstandjes zoals de nieuwe trap tot aan bijzondere aansluitingen tussen oud en nieuw: over alles is nagedacht en perfect uitgevoerd. Hier is het de architectuur die voor zich spreekt. En daarmee roept de jury Stadhuis Leiden unaniem uit tot de winnaar van de ARC22 Detail Award.

Nominatie De Warmoes in Amsterdam door Workshop architecten

De Warmoes is een uniek woongebouw dat door de industriële uitstraling perfect aansluit bij de omgeving van het Oostenburgereiland. De jury waardeert de manier waarop de architectuur van de kas op het dak is doorgezet in het volledige gevelontwerp. Dat heeft geleid tot een woongebouw waar de lichtheid vanaf spat.

De Warmoes in Amsterdam door Workshop architecten. Beeld Hart Nibbrig

De jury is onder de indruk van de krachtige compositie en het gevoel voor een sterke verhouding. Daarbij ontleent het gebouw zijn kracht aan de pure vorm van detaillering en de mooie kleur van alle materialen (RAL 7040). Dat maakt De Warmoes tot een woongebouw met een hele andere smoel dat de standaard woongebouwen die we vandaag de dag zien.

Nominatie Huis Vaneker in Enschede door Groothuijse de Boer architecten

Op het voormalige militaire terrein van vliegveld Zuidkamp in Enschede heeft Groothuijse de Boer architecten een vrijstaande levensloopbestendige villa neergezet: Huis Vaneker. Deze kenmerkt zich door het eenvoudige materiaalgebruik en de opvallende aanzet van een aantal architectonische elementen. Het resultaat is ingetogen en sober.

Huis Vaneker door Groothuijse de Boer architecten

Maar hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Zoals het contrast tussen de zware wanden en het lichte dak, de gedraaide kolom op de hoek van het terras of de afgeronde spant in de woonkamer. De jury vindt het enthousiasmerend dat de architecten overal met veel aandacht aan hebben gewerkt. En het resultaat, op de grens van het gewone, mag er zeker wezen.

Jury

De jury van de ARC22 Detail Award bestaat dit jaar uit Ronald Janssen (voorzitter), Violette Schönberger, Annegien van Dijk en Marieke Giele (secretaris).

De ARC22 Detail Award is een initiatief van QbiQ Wall Systems en de Architect

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.