Maatschappij en cultuur

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag ontwerpen'

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Links: Still uit de YouTube-video ‘Mostar 1972’ van The Mostarcina. Rechts: Beeld Nigel Chandler|Sygma|Corbis

De waarde van cultureel erfgoed

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Dit vraagt architect Arna Mačkić van Studio L A zich al tien jaar lang af. In haar ARC Talk zoekt ze naar antwoorden vanuit haar persoonlijke leven - lees: het ontvluchten en de verwoesting van Bosnië-Herzegovina. Ze probeert de culturele waarde van architectuur te achterhalen, en roept het vakgebied op om bij te dragen aan herstel. 'Want de verwoesting van het culturele erfgoed is de dagelijkse realiteit van velen!'

Beeld Aaron Lapeire

Nieuwe Instituut stelt Sofie De Caigny aan als Hoofd Collectie

Sofie De Caigny wordt per 1 februari 2025 Hoofd Collectie van Nieuwe Instituut. In deze functie is zij verantwoordelijk voor het leiden en beheren van de afdeling Collectie en haar acquisities, innovatieve onderzoeks- en archiveringsinitiatieven en plannen om de collectie toegankelijker, zichtbaarder en beter koppelbaar te maken aan hedendaagse vraagstukken en praktijken.

Arna Mačkić. Beeld David Meulenbeld

ARC Talk | Arna Mačkić van Studio L A: 'Ruimte speelt een cruciale rol in elke oorlog'

Wat kan een architect bijdragen aan cultureel herstel? Om duiding te geven aan de culturele waarde van architectuur, duikt Arna Mačkić van Studio L A in haar ARC Talk in haar persoonlijke leven. Het gezin van Mačkić ontvluchtte Bosnië in de jaren negentig vanwege de Joegoslavië-oorlog. Sindsdien vecht ze de impact van verwoesting aan.

Folly Kazemat door JCR Architecten. Beeld Sebastian van Damme

Jeroen Helder over Kazemat: 'De folly wordt door het veranderende landschap steeds interessanter'

Aan een open plek op Buitenplaats Koningsweg in Arnhem ligt Kazemat, ontworpen door het Arnhemse JCR Architecten. De folly is half verscholen onder het plaatselijk opgetilde maaiveld en keert zich af van het folly-ensemble waar hij onderdeel van is. Een hoge glaspui aan de andere kant kijkt uit op de nabije bomenrij.

Recent verschenen