Nominaties ARC22 Architectuur Award bekend

Het Schoenenkwartier in Waalwijk door Civic Architects, Straf! School met lef in Beringen (B) door a2o architecten & AAC Architecture en Campus Cadix in Antwerpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten zijn door de jury genomineerd voor de ARC22 Architectuur Award. Dit jaar heeft de jury expliciet ingezet op projecten die gebruik maken van bestaande structuren. Daarnaast is opvallend dat twee van de drie projecten in België staan.
Nominaties ARC22 Architectuur Award

De jury van de ARC22 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Lyongo Juliana, (voorzitter), Gus Tielens, Jolijn Valk, Lonneke Zuijdwijk en Merel Pit (secretaris). Gezamenlijk togen ze eerst naar Waalwijk om het Schoenenkwartier te bekijken, daarna gingen ze naar Beringen voor een bezoek aan Straf! School met lef om te eindigen in Antwerpen bij Campus Cadix.

Dit vond de jury van de drie genomineerden:

Het Schoenenkwartier
Het Schoenenkwartier in Waalwijk door Civic Architects is museum en innovatiecentrum tegelijk. Het leunt tegen en ligt deels in het raadhuisensemble van architect Kropholler (1932, rijksmonument). Daarnaast hergebruikt het instituut op inventieve wijze een kantoorpand uit de jaren tachtig. Blikvangers van die nieuwe museumruimte: de grote in beton en baksteen uitgezaagde openingen in de gevels. Die verknopen het herbestemde pand fraai met de nieuwe tuinzaal van het instituut en refereren eigenzinnig aan Krophollers getoogde arcades. De inzet van duurzame materialen zoals kalkhennep maakt het Schoenenkwartier tot circulaire proeftuin.

Campus Cadix
Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen, dat is Campus Cadix in Antwerpen. In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde en sleep dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is zichtbaar in het afgewogen eindresultaat. De zorgvuldige inpassing in de context is onderscheidend, net als het gebruik van de bestaande structuur. Campus Cadix munt daarbij uit door vakmanschap op alle schaalniveaus.

Straf! School met lef
Spaarzaam en bescheiden opereerden a2o architecten en AAC Architecture bij het ontwerp van Straf! School met lef in het Belgische Beringen. In het voormalige vestiairegebouw van een steenkoolmijn zijn twee scholen ondergebracht. De architecten zagen de opgave als ‘werken met een geleende structuur’. De bestaande betonstructuur en gevel waren leidend en alle ingrepen zijn reversibel. Vides en een genereuze betonnen trap vormen structurerende elementen. Dankzij het verlagen van de vloer aan de rand van het gebouw liggen de kleuterklassen direct aan de grote groene buitenspeelplaats. Samen met de overmaat in lokalen en leerplein maken die ingrepen het schoolgebouw met een rake klap tot een buitengewone leeromgeving.

Bekijk de video voor een sfeerimpressie tijdens het jurybezoek:

Op 2 november wordt in Amare, Den Haag, de winnaar van de ARC22 Architectuur Award bekend gemaakt.

Bekijk de genomineerde projecten

ARC22 Architectuur Award is een initiatief van de Architect en Kubus