Longlist ARC21 Interieur

Longlist ARC21 Interieur

Dit jaar hebben we als redactie veel mooie inzendingen voor de ARC21 Award ontvangen. Van mooie villa's tot aan een fijne leeromgeving, we hebben veel mooie projecten voorbij zien komen. Opvallend was wel dat er dit jaar een stuk minder kantooromgevingen zijn ingezonden. Na intensief beraad hebben we, op basis van de vooraf opgestelde criteria, uiteindelijk een prachtige longlist opgesteld voor de ARC21 Interieur Award.

Deze selectie bestaat uit veertien bijzondere interieurprojecten waarin het welzijn van de gebruiker centraal staat. Daarnaast onderscheiden ze zich door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. De redactie hoopt dat ze daarmee bijdragen aan de professionalisering en de vernieuwing van de interieurdiscipline.

Nu is het aan de onafhankelijke jury, onder leiding van Jeroen Dellensen om de projecten te beoordelen. Zij selecteren drie nominaties die ze vervolgens gaan bezoeken om een winnaar aan te wijzen. De winnaar maken we op 18 november bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC21 Awards.

De ARC21 Interieur Award is een initiatief van Cosentino en de Architect

Bekijk hieronder in willekeurige volgorde de veertien geselecteerde projecten.

Bovenste rij vlnr: Hotel The Florian, Westfield Mall of the Netherlands. Onderste rij vlnr: Turfstraat, Penthouse Prinsengracht en Friesland Campina in België

Hotel The Florian, Hoofddorp – Workshop of Wonders
De ambitieuze jonge eigenaar van The Florian droomde van een hotel waar hij zélf zou willen overnachten. Een onconventionele plek voor young professionals en urban nomads, waar veel aandacht zou zijn voor de vormgeving van de publieke ruimten.

Westfield Mall of the Netherlands, Leidschendam – MVSA Architects
Duurzame transformatie en uitbreiding van het bestaande winkelcentrum Leidschehage. Het vernieuwen van het bestaande complex en deze verankeren in zijn omgeving met een nieuwe identiteit, op het niveau van stedenbouw, architectuur en interieur.

Turfstraat 27, Arnhem – JCR Architecten
Een eigen creatie bouwen in het centrum van Arnhem. Elf bouwkavels waar een groep bewoners middels zelfbouw hun eigen plek in de binnenstad hebben kunnen realiseren. Via een bijzonder Programma van Wensen is deze avontuurlijke stadswoning ontstaan.

Penthouse Prinsengracht, Amsterdam – Tom Postma Design
Van een koppel uit New York kreeg Tom Postma Design (TPD) de opdracht een high-end penthouse te ontwerpen aan een van de mooiste grachten van Amsterdam. De ontwerpers kregen de vrije hand voor het totale interieur en de indeling van de ruimte.

FrieslandCampina België, Gent – Fokkema & Partners Architecten
Hoe kun je een sterke corporate identity op een subtiele manier vertalen naar een eigentijds interieur, een omgeving die de gebruikerservaring koppelt aan lange termijn ambities? In het ontwerp voor het Belgische hoofdkantoor van de zuivel coöperatie FrieslandCampina in Gent zijn juist door het uitvergroten van merk en identiteit, functionele interventies gerealiseerd en nieuwe verbanden gelegd.

Bovenste rij vlnr: Christelijk Lyceum Veenendaal, Kantoor PUUR Interieurarchitecten. Onderste rij vlnr: Red Bull Nederland, Service Apotheek Epe en Guerrilla's World.

Christelijk Lyceum Veenendaal – NOAHH & Ex Interiors
De opgave was om een toekomstgerichte school te ontwerpen met leerpleinen waar diverse vormen van cursorisch, projectmatig en contextrijk onderwijs kunnen worden ingezet. NOAHH heeft een sociaal hart ontworpen waar de dynamiek van het onderwijs tot uiting komt.

Kantoor PUUR interieurarchitecten, Antwerpen – PUUR interieurarchitecten
Door de groei van PUUR interieurarchitecten was er nood aan een grotere kantoorruimte. De keuze viel op een industriële ruimte in een oud fabriek. Het nieuwe kantoor moet de werking van PUUR interieurarchitecten op de meest functionele manier ondersteunen.

Red Bull Nederland, Amsterdam – Casper Schwarz Architects
Een werkomgeving wat als een magneet op de medewerkers werkt, waar hybride werken moeiteloos kan worden geïntegreerd. In het nieuwe Awarehouse, op een prachtige locatie met een wijds uitzicht over het IJ.

Service Apotheek, Epe – GROUP A
In synergie met de merkpositionering van strategisch ontwerpbureau Fabrique, heeft GROUP A een nieuwe interieuridentiteit ontworpen voor 500 bestaande Service apotheken.

Guerrilla’s World, Amsterdam – CBRE Design
Het ontwerpteam van CBRE werd uitgenodigd om een nieuwe en unieke ruimte voor game developer Guerrilla te vinden en ontwerpen. Het pand moeste ruimte bieden aan het volledige creatieve team van animators, developers, audio engineers, motion capture technicians en andere professionals.

Bovenste rij vlnr: Reflections of the past, Bonnefanten Museum. Onderste rij vlnr: Blaak555, Restaurant KonneKt, Siersema kantoor/showroom

Reflections of the past, Amsterdam – Firm architects
Het pand werd vroeger gebruikt als zolder en was niet geschikt om in te wonen. Om van deze oude zolder een leefruimte te maken heeft de vorige eigenaar het dak zo'n vijftig centimeter verhoogd. Firm architects ontwierp en realiseerde vanuit het niets een conceptuele leefomgeving uniek en op maat gemaakt.

Bonnefanten Museum Maastricht – Hollandse Nieuwe
Het Bonnefanten museum te Maastricht is gevestigd in een gebouw van Aldo Rossi. Hollandse Nieuwe is gevraagd om de werkruimte van de staf van het museum opnieuw vorm te geven.

Blaak555, Rotterdam – Mecanoo
Five55 is een multi-tentant gebouw aan de Blaak in Rotterdam, waarin allerlei verschillende bedrijven zijn gehuisvest. Deze plint op de begane grond vormt het centrale hart van het gebouw waar alle gebruikers samen kunnen komen om te lunchen, vergaderen of ontspannen.

Restaurant KonneKt, Kontakt der Kontinenten, Soesterberg – TenBrasWestinga
Het conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit een complex van voormalige kloostergebouwen midden in het bos gelegen in Soesterberg. Het nieuwe restaurant bevindt zich in een 1-laags bouwdeel aan de achterzijde van het hotel grenzend aan het oude missiehuis en de kapel.

Siersema kantoor/showroom, Amsterdam – Beyond Space
Siersema vroeg Beyond Space het interieur te ontwerpen en hun identiteit uit te drukken in hun nieuwe kantoor aan de oever van het IJ dat ook als showroom fungeert. Het bureau greep deze buitenkans om te werken in een wel heel bijzonder materiaal, zo nauw verweven met Siersema. We vulden de ruimte van plafond tot grond met alsmaar repeterende banen semi-transparante, zee-getinte stof, laser-gesneden op verschillende lengtes om er aparte ruimtes als het ware uit te houwen.

ARC21 Interieur Award

Doel van de ARC Interieur Award is de professionalisering en de vernieuwing van de interieurdiscipline. De jury zoekt een interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek.  Dit jaar bestaat de jury uit Jeroen Dellensen, i29 (voorzitter); Elise Zoetmulder, ZOETMULDER; Renée Borgonjen;  Marieken Horsman, PVH en Charlotte Thomas de Architect (secretaris)

Belangrijk voor een goed interieurontwerp is het welzijn van de gebruiker. In hoeverre zijn de wensen en gebruikers vertaald in het ontwerp? Verder let de jury op de samenhang met de architectuur en andere disciplines. Duurzaamheid, gebruikte materialen en technieken en  esthetiek zijn doorslaggevende factoren.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC21 Interieur Award wordt op 18 november 2021 bekend gemaakt via een live event. Mocht dit door opgelegde maatregelen van de overheid niet mogelijk zijn dan wordt de uitreiking uitgesteld tot het voorjaar van 2022.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.