ARC21 Meubel Award gaat naar Joost van der Vecht voor Occony Peak Chair
Occony Peak Chair collectie. Beeld René van der Hulst

ARC21 Meubel Award gaat naar Joost van der Vecht voor Occony Peak Chair

De Occony Peak Chair is uitgeroepen tot winnaar van de ARC21 Meubel Award. De jury is vol lof over de bedrieglijke eenvoud van het ontwerp. Daarnaast heeft zij veel waardering voor de wijze waarop de bijzondere materiaalexperimenten zijn uitgewerkt tot een circulair product.

De Peak chair is de eerste stoel vervaardigd van afvalpapier. Deze is afgewerkt met FSC-gekeurd fineer of pure wol met een vulling van kokoshaar, een restproduct uit de plantaardige olie-industrie. Het metalen frame heeft een biobased coating.

Joost van der Vecht krijgt uit handen van Jeroen Junte de ARC21 Meubel Award overhandigd. Beeld Cynthia van Dijk

Alle onderdelen zijn demontabel, zodat deze eenvoudig zijn te vervangen of aan het einde van de levensloop van de stoel opnieuw zijn te gebruiken. Serviceplanning en lifecycle tracking kan via een QR-code. Het toegankelijke ontwerp met enkele welgekozen, eigenzinnige details spreekt een breed publiek aan, waardoor deze stoel zijn circulaire belofte ook waar kan maken.

'Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken'

De Occony Peak Chair onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. In een meubeltypologie die op een clichématige manier eenvormig is, onderscheidt dit ontwerp zich met een herkenbare uitstraling, zonder daarbij de doorsnee gebruiker te vervreemden. Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken.

Bekijk de video van de uitreiking:

Drie nominaties

In totaal waren drie ontwerpen genomineerd voor de ARC21 Meubel Award. De Occony Peak Chair nam het in de eindronde op tegen When recycling is (not) the answer van Studio Nienke Hoogvliet en Spaces Open Desk van Bs;bp. Daarvoor maakte de jury een selectie uit de veertien ontwerpen op de longlist die door de redactie van de Architect was samengesteld uit het totaal van 35 inzendingen.

Ben je benieuwd naar de nominaties? In onderstaande video vertelt juryvoorzitter Ineke Hans je alles over de drie ontwerpen.

Jury

De jury van de ARC21 Meubel Award bestaat uit Ineke Hans (Ineke Hans Studio, juryvoorzitter), Giovanni Bellotti(Studio Ossidiana), Jeroen Junte (designcriticus) en Marieke Giele (de Architect, jurysecretaris).

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.