ARC21: Turfstraat 27, Arnhem - JCR Architecten

Een eigen creatie bouwen in het centrum van Arnhem. Elf bouwkavels waar een groep bewoners middels zelfbouw hun eigen plek in de binnenstad hebben kunnen realiseren. Via een bijzonder Programma van Wensen is deze avontuurlijke stadswoning ontstaan. Opdrachtgevers waren gecharmeerd van multiplex meubels en wilde graag in een bedstede slapen. Dat vonden wij zo'n mooi uitgangspunt om een caso woning te maken die gevuld wordt met XL meubels.

Tekst JCR Architecten

De samenwerking tussen ons als architecten en de opdrachtgevers was een echte verademing. Hoe je graag op een ongedwongen en creatieve manier kan samen werken. Het ontwerp is wat dat betreft een voorbeeld van teamwerk zoals je graag met particuliere opdrachtgevers samen werkt. We hebben elkaar uitgedaagd en elke keer weer een nieuwe laag aan het ontwerp toegevoegd. Vanaf het schetsontwerp tot na de oplevering hebben we nauw contact om de ideeën waar te kunnen maken.

TURFSTRAAT door JCRARCHITECTEN. Beeld Jeroen Musch
Turfstraat 27 door JCRARCHITECTEN. Beeld Jeroen Musch

De woning is opgebouwd uit een betonnen prefab casco, waarbij de buitenwanden de vloeren dragen waardoor de ruimtes vrij indeelbaar zijn. Het geeft vrijheid aan het meubel. De ruimtes daarbinnen worden gedefinieerd door de vier meubels. Een B&B meubel op de begane grond, een trapmeubel over de volledige hoogte van de woning, een hangend meubel in de woonkamer en een slaapmeubel op de bovenste etage.

Het interieur is opgebouwd uit materialen die leesbaar zijn. Samensmelting van grondstoffen zoals beton, staal en hout. Het casco is de achtergrond voor de meubels die de ruimten definiëren en een eigen sfeer geven. Het beton is geheel opgebouwd uit prefab onderdelen die op lokatie is samengesteld en de meubels zijn op locatie opgebouwd. Houtskeletbouw frames met multiplex beplating in vuren, berken en transparant of in het zwart gecoat.

De duurzaamheid heeft verschillende lagen. Het casco is een sterke schil van beton die de woning massa geeft en het klimaat binnen een constante geeft. De schil daar buiten heeft een hoge isolatie waarde en aan de zuidzijde is deze gesloten of heeft een bouwkundige luifel. De woning is geheel vrij indeelbaar, de houten meubels zijn duurzaam van materiaal maar zijn ook aanpasbaar en geen deel van de constructie. Door deze bouwkundige uitgangspunten is de installatietechniek minder van belang.

Turfstraat 27 door JCRARCHITECTEN. Beeld Jeroen Musch

De stadswoning is volgens de bewoners een erg fijn en avontuurlijk huis. Midden in de stad maar heel bewust van de veranderingen van het weer door de dag heen. Grote vensters op de omgeving die het daglicht op diverse manieren het huis binnen laten en uitzicht op kerk en plein. De grote meubels zijn experimenteel, eigenwijs en functioneel die de woning zijn identiteit geven.

Quote Marije en Robert (de bewoners) ; ‘Onze woning noemen we de Lighthouse, een zilveren blikvanger midden in de stad. Het licht straalt overal naar binnen. We hebben een prachtig zicht op de wolken en ronde lichtbundels die naar binnen schijnen. We zijn verbonden met buiten en beleven alle weersomstandigheden daardoor prachtig.’

Lees meer: