Winnaar ARC21 Stedenbouw Award: Het Schinkelkwartier van Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam.
Maquette Schinkelkwartier. Beeld Theo Baart

Winnaar ARC21 Stedenbouw Award: Het Schinkelkwartier van Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam.

Het Schinkelkwartier in Amsterdam is de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. Edzo Bindels reikte namens de jury de award uit aan Ziegler|Branderhorst en de gemeente Amsterdam.

Het Schinkelkwartier, een monofunctioneel (werk)gebied in Amsterdam, wordt getransformeerd naar een wijk met 22 duizend woningen en 45 duizend arbeidersplaatsen. Ziegler|Branderhorst ontwierp in samenwerking met de gemeente Amsterdam het masterplan voor dit gebied.

Beeld Cynthia van Dijke

‘Een verademing’ noemt de jury de duidelijke sturende rol van Ziegerl|Branderhorst en de gemeente Amsterdam bij het Schinkelkwartier in Amsterdam. Te vaak stellen gemeenten zich ‘faciliterend’ op, wat een excuus is om niks te doen, vindt de jury. Binnen dit project heeft de gemeente samen met de stedenbouwkundige een duidelijke sturende rol. Door een heldere visie te formuleren voor een einddoel weten marktpartijen waar ze aan toe zijn. Het zorgt voor democratisering van de besluitvorming, iets wat zeer strevenswaardig is.

Bekijk de video van de uitreiking:

Verder heeft de jury groot respect voor de wijze waarop de enorme opgave van 11000 woningen is uitgedacht. Die visie stelt verder aan aantal heldere ontwerpdoelen op het gebied van openbare ruimte, woningen en openbaar vervoer waarmee de fysieke verbinding met de stad wordt gewaarborgd. Door de parkeernorm laag te houden tonen de ontwerpers lef en gaat het plan mee met de toekomst. Het kwetsbare punt, denkt de jury, is het behoud van werk van het gebied. Ze roept de ontwerpers op om de identiteit van het gebied goed in de gaten te blijven houden.

Unaniem verkoos de jury Het Schinkelkwartier tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak: toon lef en visie!

Schinkelkwartier Raamwerktekening / 1.1000
Schinkelkwartier Raamwerktekening / 1.1000

Nominaties

De twee andere nominaties waren Catharijnesingel in Utrecht door OKRA landschapsarchitecten en De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS ism Schipper Bosch.

Over Catharijneseingel zegt de jury: “Het is een prachtig verbindend project voor Utrecht. De opwaardering van de singels tot groene publieke ruimte is van grote meerwaarde voor álle bewoners”

En over De Nieuwe Stad: “Het startpunt van de ontwikkeling –  een veelzijdige programma – is enorm goed gevonden: het geeft reuring. De keuze voor een plein als centraal punt is een goede vondst. De naar binnen gekeerde oriëntatie geeft het plangebied een aangenaam kleinschalig karakter”

Jury

De jury van de ARC21 Stedenbouw Award bestaat uit juyrvoorzitter Edzo Bindels (West 8), Anne Seghers (Ruimtevolk), Vincent Peters (PosadMaxwan) en Rosalie de Boer (Synchroon). Afke Laarakker was secretaris van de jury.

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees verder:

Afke Laarakker is freelance journalist. Tot mei 2023 was ze vakredacteur stede(n)bouw en landschapsarchitectuur.
Ze studeerde architectuur aan de TU Delft. Voor haar afstudeerproject kreeg ze een eervolle vermelding. Ze werkte kort als architect voordat ze besloot te gaan schrijven.