Superuse Studios wint ARC21 Oeuvre Award
Superuse Studio wint de ARC21 Oeuvre Award

Superuse Studios wint ARC21 Oeuvre Award

Met de toekenning van de ARC21 Oeuvre Award aan Superuse Studios, wint een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan. De jury - onder leiding van Juliette Bekkering - roemt zowel hun gebouwde als hun ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die ze ondernemen waarmee ze de weg hebben geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.

Superuse Studios is in 1997 opgericht door Jan Jongert en Césare Peeren en wordt nu geleid door de vier partners Jan Jongert, Jeroen Bergsma, Jos de Krieger, Floris Schiferli en Eric Peters. Het bureau heeft studio’s in Rotterdam, Amsterdam, Beijing (China) en Washington DC (VS). Voor Superuse Studios is een ontwerp niet het begin van een lineair, maar een circulair proces, een fase in een lopende cyclus van creëren en recreëren, gebruiken en hergebruiken.

Maatschappelijke meerwaarde

Volgens de jury – bestaande uit Julliette Bekkering (voorzitter), Loes Thijssen, Mendel Robbers en Merel Pit (secretaris) – heeft Superuse Studios met deze aanpak een belangrijke verandering te weeg gebracht en daarmee grote maatschappelijke meerwaarde gecreëerd. Het bureau heeft een sterke visie die relevant is voor de grote opgaven waar de mensheid voorstaat.

Superuse Studio met hun ARC21 Oeuvre Award. Beeld Cynthia van Dijke

Daarnaast vindt de jury het belangrijk om de award toe te kennen aan een bureau i.p.v. een persoon, want architectuur is teamwerk. Ze wil iedereen eren die aan de ontwikkeling van Superuse Studios bijdraagt en heeft bijgedragen.'

Superuse Studios heeft een belangrijke verandering teweeg gebracht en daarmee grote maatschappelijke meerwaarde gecreëerd”

De jury neemt positie in

Meerdere keren is de jury bijeengekomen om te onderzoeken wat de ARC Oeuvre Award kan betekenen binnen het Nederlandse architectuurveld. Ze vindt dat de prijs zich moet onderscheiden van de twee andere grote oeuvreprijzen, de BNA Kubus en de Maaskantprijs.

De jury besloot positie in te nemen door het begrip oeuvre breder te trekken, niet slechts als een portfolio met gebouwen, maar ook als een geplaveide weg. Want Superuse Studios heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat het überhaupt mogelijk is dat er in Nederland circulair wordt ontworpen en gebouwd. Met als resultaat dat het door steeds meer partijen binnen de architectuurwereld en daarbuiten wordt omarmd.

Bekijk de video van de uitreiking:

Aanmoediging

De jury ziet deze toekenning dan ook als een aanmoediging om vooral zo door te blijven gaan. Superuse Studios is al bijna 25 jaar op een hele oorspronkelijke manier bezig met duurzaamheid. Daarbij kijken ze verder dan de ontwerpopgaves waaraan ze werken.

Zo stellen ze hun kennis beschikbaar aan anderen en zijn ze initiatiefnemers van een groot aantal belangrijke ontwikkelingen, zoals de Oogstkaart, Bluecity en het Manifest Belastinghervorming voor de Circulaire Bouweconomie. Daarmee is het bureau een voorbeeld voor toekomstige generaties architecten.

Objet trouvé

Daarnaast prijst de jury de architectuur die hun ontwerpproces voortbrengt. Ze vergelijkt hun architectuur met de kunststroming Objet trouvé, waarbij gevonden voorwerpen uit hun oorspronkelijke omgeving worden gehaald en tot een kunstwerk – of een onderdeel daarvan – worden verheven.

Door de gevonden materialen te herinterpreteren en een nieuwe bestemming te geven, laadt Superuse Studios hun ontwerpen met extra betekenis die niet mogelijk is bij nieuwbouw. Hun werk is niet alleen architectonisch interessant en aansprekend, maar ook een ontdekkingstocht en daarmee een essentieel gesprek. Deze tijd vraagt om statements en revolutie. Superuse Studios past daarbij.

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.