Een betonnen reus van een gebouw in prima staat
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag door Herman Hertzberger

Een betonnen reus van een gebouw in prima staat

Waarom gaan we in Nederlands zo slecht om het het jonge erfgoed? En dan specifiek met het erfgoed van Herman Hertzberger. De slechte staat van het Centraal Beheer in Apeldoorn staat dankzij de documentaire 'The Proof of the Pudding' inmiddels bij veel mensen op het netvlies. Maar misschien nog schokkender vind ik de situatie rond het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Want dat gebouw is geen ruïne maar een prachtige betonnen reus van een gebouw in prima staat. En toch wordt het vermoedelijk gesloopt.

Een paar weken geleden kon ik binnen kijken samen met een groep studenten van de Academie van Bouwkunst in Tilburg. Om meer waardering voor het jonge erfgoed te creëren had ik samen met een collega-docent bedacht dat de studenten een ontwerp moeten maken voor een tijdelijk stembureau in of bij het Ministerie van Sociale Zaken. Maar in plaats van een ontwerp maken wilden de studenten na afloop een boze brief schrijven aan de wethouder, de minister, de premier! Ze waren boos, net als ik.

Een paar dagen later zat ik met samen met hoofdredacteur Merel Pit op het kantoor van OMA voor een podcast opname met David Gianotten in onze podcastserie Over Architectuur Gesproken. Hij vertelde onder andere over de crisis aan de TU Eindhoven waardoor hij afgelopen zomer abrupt ontslag nam als hoogleraar. Maar wat mij vooral bij bleef was het nagesprek, over Sociale Zaken. Ook Gianotten maakte zich boos over de onbegrijpelijk politieke wanorde waardoor het gebouw nu niet meer in overheidshanden is maar aan de grillen van de markt overgeleverd.

Gemotiveerd door mijn bezoek en het gesprek met Gianotten, zit ik te broeden op een recalcitrant plan, waarover later meer.

Groet!
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl