De baksteen is oer-Hollands
Woningbouwblok Erasmusveld door Workshop architecten. Beeld Anna Odulinska

De baksteen is oer-Hollands

Ik ben een baksteenliefhebber en daarom een fan van de jaarlijkse Brick Masterclass. Dit jaar was het extra leuk omdat het sprekers-event met baksteenexperts als Jan Peter Wingender, Lieven Nijs en Dirk Somers werd gehouden in de Faculteit Bouwkunde in Delft. In de pauze kon ik weer even door de gangen dwalen van mijn oude faculteit.

Een baksteengevel zonder dilatatienaden? Dat het kan liet Ivar van der Zwan zien met zijn ontwerp voor woningbouwblok Erasmusveld in Den Haag. De zelfdragende baksteengevel staat namelijk los van de constructie. Volgens Jan Peter Wingender is de baksteen een oer-Hollands materiaal dat zich voegt in het ecosysteem van onze steden. Maar niet alleen de hele baksteen is geliefd. Zo liet Marlies Rohmer zien dat prefab baksteenpanelen en steenstrips veel ontwerpvrijheid opleveren voor de architect en bovendien snelheid in de uitvoering. Droog maar super inzichtelijk was ten slotte de technische uiteenzetting van Jeanette Levels waarin ze aantoonde dat bouwen met baksteen ook duurzaam is. Zeker als je rekent met een lange gebouwlevensduur.

In dat rijtje past ook de transformatie van basisscholen De Albatros en De Fontein door Studio Nauta en Vanschagen Architecten. De bakstenen gebouwen kregen na veertig jaar een tweede leven en een groene oase als schoolplein. Het is een van de meest recente voorbeelden van een succesvol ontwerptraject begeleid door Stichting Mevrouw Meijer. Deze stichting is een lichtend voorbeeld van goed opdrachtgeverschap, het thema van onze komende printeditie. Stay tuned.

Lees mijn editor’s choice must-reads van oktober!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur

Floortje Keijzer (1978) is sinds januari 2023 vakredacteur bij de Architect. Ze studeerde in 2006 af als architect aan de TU Delft en in 2012 summa cum laude als architectuurhistoricus aan de VU Amsterdam. Voordat ze in 2008 haar eigen bureau oprichtte in Amsterdam, werkte ze onder meer voor OMA en Studio JVM. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten en het gebruik van oude typologieën en traditionele biobased materialen in een moderne vorm.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl