UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld
De BR02, Gekleurde Bank uit 1965 door Martin Visser. Beeld via Centraal Museum, Utrecht

UPDATE: Opening tentoonstelling Martin Visser uitgesteld

Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders, Sabine Marcelis eren in de tentoonstelling 'De slaapbank die ogen opende' het werk van Martin Visser. De acht ontwerpers wilden in het Centraal Museum in Utrecht een ode brengen aan hun collega Martin Visser (1922-2009). De speciale gezamenlijke expositie zou deze zaterdag openen. Ook dit evenement wordt vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens het inmiddels gesloten Centraal Museum blijft de expositie gewoon staan, in de hoop dat er over een paar weken toch bezoekers mogen komen. De tentoonstelling staat tot eind augustus gepland.

In 2020 is het zestig jaar geleden dat toonaangevend Nederlands vormgever Martin Visser (1922-2009) zijn beroemde BR02-slaapbank ontwerpt voor meubelproducent ‘t Spectrum. Om dit jubileum te vieren hebben Jan des Bouvrie, Richard Hutten, Carolina Wilcke & Reinier Bosch, Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Marcel Wanders en Sabine Marcelis een ontwerp gemaakt, geïnspireerd op een werk van Visser. Het Centraal Museum toont de resultaten samen met de originele meubelen van Martin Visser. Daarnaast is werk van de deelnemende ontwerpers te zien en moderne kunst uit de collectie van het Centraal Museum van kunstenaars waarvan Visser ook werk in zijn collectie had. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus.

Martin Visser expo in Centraal Museum
Beeld via Centraal Museum, Utrecht

Spectrum

Martin Visser ontwerpt zijn slaapbank voor Nederlandse meubelproducent ‘t Spectrum. Het meubel is sindsdien onafgebroken in productie, net als veel andere gewilde ontwerpen van de vormgever uit de jaren zestig. Ook nu nog zijn ze vernieuwend, ruimtelijk én geliefd. Visser is jarenlang hoofdontwerper van ‘t Spectrum en verbindt andere belangrijke ontwerpers aan het bedrijf zoals Constant Nieuwenhuys, Benno Premsela, Friso Kramer en Gerrit Rietveld. Hij verzamelt in die tijd werk van Cobra kunstenaars en laat zijn huis ontwerpen door Rietveld. Later ligt de focus van zijn verzameling met name op minimal art en conceptuele kunst van makers als Christo, Daan van Golden en Jan Schoonhoven.

De slaapbank die ogen opende. Centraal Museum Utrecht, 14 maart tot en met 30 augustus 2020. Meer informatie>>

Beluister de podcast van Piet Hein Eek over Martin Visser op NPO1/Radio.

Lees ook:

Astrid de Wilde

Astrid de Wilde

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.