Hoogstraat Rotterdam tot eind oktober ingericht volgens 1,5 meter-samenleving

Om lokale ondernemers te steunen én de Hoogstraat prettig en veilig te maken, hebben fietsers en wandelaars daar vanaf nu ruim baan. Daarnaast is voor 200 m2 aan groen toegevoegd. De transformatie is een initiatief van Stadslab Hoogkwartier – een samenwerking van MVRDV’s Sanne van Manen en lokale Stadsmaker Marco Stout –, gemeente Rotterdam, de BIZ Hoogkwartier en ontwerpstudio Bende.
Beeld MVRDV

Toelichting MVRDV – Afgelopen vrijdag gaf Stadslab Hoogkwartier het startschot voor de tijdelijke herinrichting. Dit gebeurde in aanwezigheid van verschillende Rotterdamse wethouders, ondernemers en bewoners. Tot en met eind oktober is de straat volledig afgesloten voor al het autoverkeer. De stoepen en vlonders bieden ruimte aan terrassen, picknicktafels en buurtplekken om elkaar te ontmoeten.

Beeld MVRDV

Binnen het programma ‘Rotterdam geeft de ruimte’ krijgen ondernemers tijdelijk meer ruimte. De stoepen op de Hoogstraat zijn te smal om de 1,5 meter afstand aan te houden of de terrassen uit te breiden. Er is een plan gemaakt waarin ook bewoners meer ruimte krijgen om deze zomer te genieten van hun straat. Het project wordt gefaseerd uitgerold. Het deel Hoogstraat tussen Kipstraat en Goudsewagenstraat is nu gereed. Daarna wordt geëvalueerd met de buurt om vervolgens ook het deel tot Oostplein te transformeren.

Beeld MVRDV

Ondernemers en bewoners zijn erg enthousiast over de plannen voor Hoogkwartier. De wijk heeft inmiddels een reputatie op het gebied van gedurfde experimenten. De Mobility Challenge uit 2019 is daarvan een goed voorbeeld. Hierbij maakten 90 bewoners twee maanden lang gebruik van deelvervoer als deelauto’s, fietsen en openbaar vervoer en werden parkeerplekken ingericht als speelplek of tijdelijke tuin.

Beeld MVRDV

Het Hoogstraatproject is duurzaam. Sinds 1 juni is het voor elke ondernemers mogelijk de parkeervakken direct voor zijn inrichting te gebruiken door vlonders neer te leggen. De vlonders zijn beschikbaar gesteld door de gemeente en zijn circulair geproduceerd van gerecycled hout. Het groen is afkomstig van andere plekken in de stad en zal na het project worden hergebruikt. De ambitie is om het project volledig circulair te realiseren.

Beeld MVRDV

Het Hoogstraat-project is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Stadslab Hoogkwartier (MVRDV & Stadsmaker Marco Stout), BIZ Hoogkwartier (ondernemersvereniging) en het Rotterdamse ontwerpbureau Bende.