Longlist ARC24 Stedenbouw Award

Longlist ARC24 Stedenbouw Award

Op slechts enkele projecten na stond in de inzendingen voor de ARC24 Stedenbouw Award vergroening centraal, en dus op het realiseren van een leefbare stad. De redactie zoekt dit jaar naar plannen die integraal antwoord geven op huidige stedelijke opgaves, zoals de woningbouwcrisis, verdichting en klimaatadaptatie. De impact van de plannen op cultuur en maatschappij is telkens de rode draad. Bekijk hier de longlist.

De ARC24 Stedenbouw Award wordt toegekend aan stedenbouwkundige en landschappelijke plannen die integraal antwoord geven op huidige ruimtelijke vraagstukken, met speciale aandacht voor de culturele waarde van het project. Tijdens jurybijeenkomsten wordt telkens gelet op vragen als 'Welke impact maakt dit project op buurt-, wijk- en stadsniveau?' en 'Aan welke (sociaal-)maatschappelijke thema's raakt dit project?'

Deze projecten staan op de longlist van de ARC24 Stedenbouw Award. De projecten zijn (grotendeels) opgeleverd tussen 1 september 2022 en 1 april 2024.

Vlnr: De Hooge Riet, SILT, Monnikenberg, Leeuwesteyn.
Vlnr: De Hooge Riet, SILT, Monnikenberg, Leeuwesteyn.
Vlnr: Kerckebosch, Celsius, IJboulevard, Parkbuurt.
Vlnr: Kerckebosch, Celsius, IJboulevard, Parkbuurt.
Vlnr: Forum, De Groene Loper, De Slapende Dijk, De Blauwe Loper.
Vlnr: Forum, De Groene Loper, De Slapende Dijk, De Blauwe Loper.

De onafhankelijke jury − onder leiding van Pierre-Alexandre Marchevet − gaat deze projecten bespreken en komt eind mei met een shortlist van drie projecten. Deze projecten bezoeken ze begin juni om op 26 september tijdens een feestelijke uitreiking de winnaar bekend te maken.

Jury

De jury van de ARC24 Stedenbouw Award bestaat uit Pierre-Alexandre Marchevet (OKRA Landschapsarchitecten), Tess Broekmans (Urhahn), Richard Koek (Gemeente Den Haag), Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker) en Reinoud Schaatsbergen (de Architect).

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met de secretaris van de jury: Reinoud Schaatsbergen (redactie de Architect).

De ARC24 Stedenbouw Award wordt mede mogelijk gemaakt door KUBUS.

Reinoud Schaatsbergen

Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur stedenbouw

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect is hij vakredacteur stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl