ARC24: Slapende Dijk, Lelystad - Dingeman Deijs Architects

De Knardijk heeft in een tijd van 62 jaar een volledige gedaanteverwisseling ondergaan. Van een omringdijk die het water keerde, naar een dijk midden in de polder die fungeerde als regionale waterkering, tot een dijk die zijn hoofdfunctie zo goed als kwijt is: de Slapende Dijk. Het doel is om de identiteit van de Slapende Dijk zichtbaar en ervaarbaar te maken.

Toelichting Dingeman Deijs Architects | Beeld Dingeman Deijs

Een sleuf van 1 m diep en 100 m lang is gesitueerd in de overhoogte van de dijk en maakt het mogelijk de dijk en het landschap op een hele nieuwe manier te ervaren. Door langzaam te zakken in het landschap ervaar je (een deel van) de massa van de dijk en kijk je vanaf een bijzonder oogpunt uit over het landschap van de polder. De sleuf is te ervaren als een tijdlijn en is verdeeld in zes verschillende delen waardoor je telkens een andere periode van de Knardijk beleefd.

Tijdens de wandeling door de sleuf duik je in een andere wereld met muziek. Je staat, je zit, en je ligt in de dijk zelf. Je wordt één met de dijk. De filmische muziek in de dijk is als een tijdreis vanuit het perspectief van de Knardijk zelf. De muziek is geïnspireerd door de geluiden die te horen waren tijdens de verschillende fases in het leven van de Knardijk en de atmosfeer die bij de delen passen.

Beeld Dingeman Deijs
Beeld Dingeman Deijs

Dit project was een tijdelijke land-art installatie. De sleuf is weer dichtgegooid. De knardijk is alweer door naar een volgend hoofdstuk in haar geschiedenis. Door middel van deze performance willen we het verhaal achter dit unieke erfgoed onder de aandacht brengen en willen we dromen over de toekomst van de Slapende Dijk.

Een breed publiek werd betrokken bij het denken over het landschap. Wat is de erfgoedwaarde van de dijk? En welke toekomst gaat hij tegemoet? De ruimtelijke beleving die de sleuf biedt helpt om antwoorden te vinden op deze vragen.

Beeld Dingeman Deijs
Beeld Dingeman Deijs

Dit project was een tijdelijke land-art installatie en is zelf geïnitieerd.

inzending-arc-ddeijs

Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.