Nominatie ARC21: When recycling is (not) the answer - Studio Nienke Hoogvliet

De samenwerking met het Circulair Warenhuis heeft als doelstelling de niet verkoopbare producten die binnenkomen bij kringloop 'Het Warenhuis' zoveel mogelijk her te gebruiken. Tegelijkertijd wil Studio Nienke Hoogvliet met dit ontwerp bewustwording creëren over de grote hoeveelheden textiel afval en de gevaren van het (her)gebruik van synthetisch textiel. Hoe kan één object al deze verhalen vertellen, aantrekkelijk zijn en goed geproduceerd worden door de sociale werkplaats van het Warenhuis?

Tekst: Studio Nienke Hoogvliet

We hebben eerst onderzocht welke textiel afvalstromen er bij het Warenhuis ontstaan en waarom. Er bleek véél synthetisch textiel te zijn, dat nu direct naar de vuilverbranding gaat, maar na verder (literatuur) onderzoek bleek dat de gevaren van synthetisch textiel zo dreigend zijn voor milieu én mens, dat wij geloven dat hergebruik niet de beste optie is. Dat verhaal willen we vertellen en we willen juist laten zien wat de waarde van natuurlijk textiel, zoals katoen, nog kan zijn.

We hebben alleen met 100% katoen (afgedankte handdoeken) gewerkt en 100% wol (niet verkoopbare wol) gewerkt. Deze natuurlijke materialen hebben veel kwaliteiten (zacht en sterk), maar hebben veel gekost om geproduceerd te worden (denk aan water, chemicaliën, co2 uitstoot, etc.). Hoe langer de levensduur van deze materialen kan zijn, hoe beter. We hopen dat dit project het opnieuw koesteren van deze natuurlijke materialen visualiseert.

Studio Nienke Hoogvliet, Recycling ARC21 Meubel Inzending Beeld Cassander Eeftinck Schattenkerk
Beeld Cassander Eeftinck Schattenkerk

Productiemethoden

Het ontwerp is zo gemaakt dat de sociale werkplaats van het Circulair Warenhuis de productie kan gebruiken om de medewerkers te leren naaien. Een nette bocht maken met de naaimachine vereist enige oefening en voor dit ontwerp maakt het niet uit als niet alle vormpjes even rond zijn. Op deze manier kan het naaiatelier de productie van dit ontwerp ook als educatie-middel gebruiken.

Het day-bed van gebruikte handdoeken bevat 540 vormpjes, die met de hand gemaakt en gevuld zijn, waarna ze aan een houten frame zijn bevestigd. De kleuren van de vormpjes zijn bepaald door welke kleuren er op dat moment binnen kwamen bij het Warenhuis en zullen altijd anders zijn. Hoewel mensen een afkeer hebben van gebruikte handdoeken (daardoor verdwijnen ze bij het Warenhuis direct in de afvalbak), is dit ontwerp juist bedoelt om mensen uit te nodigen het meubel aan te raken en te knuffelen.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.