Winnaar ARC21 Interieur Award: Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors
Interieur Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH. Beeld Katja Effting

Winnaar ARC21 Interieur Award: Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors

De jury van de ARC21 Interieur Award wijst het ontwerp voor het Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors aan als winnaar. De jury is lovend over de wijze waarop de betrokken partijen in samenspraak dit project hebben gerealiseerd.

Van meet af aan waren de opdrachtgever, de gebruikers, de architecten en de interieurarchitecten op een gelijkwaardige manier in samenspraak. Deze immense betrokkenheid is voelbaar in het eindresultaat. Het Christelijk Lyceum Veenendaal vormt een atypische maar volgens de jury een terechte winnaar voor de ARC21 Interieur Awards omwille van het overstijgen van de esthetische duurzaamheid, de complexiteit en voornamelijk de betrokkenheid van alle partijen. 'Een project waar veel uit te leren valt!'

'NOAHH & Ex Interiors hebben een ontwerp aangeleverd dat klaar is voor de toekomst, maar mét respect voor het verleden. Het lyceum gedraagt zich als een stedelijk leerlandschap waar voor iedereen een plek is met de monumentale trap en binnenplein als het kloppende hart van de school'

Op de locatie waar ruimte vijftig jaar geleden het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende, is begin november 2020 een toekomstgericht, duurzaam en bijna energieneutraal gebouw opgeleverd. Om een nieuw functioneel en sociaal hart te maken, is het bestaande gebouw letterlijk en figuurlijk opengewerkt. Met oog voor details en respect voor het verleden.

Beeld Cynthia van Dijk

Campus

De campus van de middelbare school bestaat uit vijf gebouwen. De drie oudste gebouwen waren aan vervanging toe, maar de andere twee uit 1968 zijn hergebruikt en circulair geïntegreerd in de nieuwbouw. Deze bestaat uit een drielaags volume met een atrium dat wordt geflankeerd door de twee gerenoveerde gebouwen. Het bestaande gebouw op de plek van het atrium is letterlijk en figuurlijk opgewerkt, waardoor er via de industriële sheddaken veel daglicht binnenvalt.

Interieur Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH. Beeld Katja Effting
Interieur Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH. Beeld Katja Effting

Het atrium is een functioneel en sociaal hart dat plek biedt aan verschillende activiteiten. Zo zijn er leer-en werkplekken en is de beeldbepalende trap multifunctioneel inzetbaar voor bijvoorbeeld voorstellingen, ouderavonden of als verlengstuk van de naastgelegen aula. Boven de trap zweven de praktijkruimte van Kunst & Cultuur en Science met etalages waarin de leerlingen hun werk kunnen tonen.

Bekijk de video van de uitreiking

Dat de trap meer is dan een functionele verbinder komt tot uiting in de zorgvuldige vormgeving ervan. Dankzij de sculpturale beweging was het mogelijk om de open gangen en leerpleinen op de begane grond tot de ruimtes op de tweede verdieping met elkaar te vervlechten. De trap is een ware eyecatcher uitgevoerd in rubber en geverfd in petrol.

Twee genomineerden

Het Christelijk Lyceum in Veenendaal nam het op tegen het kantoor van PUUR interieurarchitecten in Antwerpen door PUUR interieurarchitecten en het Bonnefanten Museum in Maastricht door Hollandse Nieuwe.

Volgens de jury etaleert de kantoorinrichting van PUUR hoe circulariteit en duurzaam ontwerpen ook esthetisch gemaakt kan worden. De jury is unaniem enthousiast over deze kantoorruimte als aangename werk-en vertoefplek. Echter heeft de jury enige twijfels rond de trendgevoeligheid van duurzaamheid in dit project, en de éénzijdige opgave. Het kantoor vormt de visitekaart van het interieurbureau; alles is tot in perfectie uitgedacht voor een selecte groep van gebruikers.

'Het vakgebied kan een voorbeeld nemen aan dit innovatieverhaal van hergebruik en duurzaamheid. Het kantoor van PUUR interieurarchitecten toont op een esthetische manier dé potentie van duurzame interieurkeuzes.'

'Feilloos integreert Hollandse Nieuwe bij het Bonnefanten Museum een talrijk kleurenpalet in een drukbezette werkruimte die niet opdringerig aanvoelt.'

De andere genomineerde is het Bonnefanten Museum in Maastricht door Hollandse Nieuwe. De jury spreekt haar waardering uit voor hoe Hollandse Nieuwe een poging ondernam om een eigentijdse hommage aan Aldo Rossi te geven. Feilloos integreert Hollandse Nieuwe een talrijk kleurenpalet in een drukbezette werkruimte die niet opdringerig aanvoelt. Overigens heeft de jury een aantal kanttekeningen over de huidige toestand van het project. Ze vindt het jammer dat de oorspronkelijke kleurenschema’s heden zijn aangepast. Het hergebruik van de kleurenidentiteit is een sterk verbindend gegeven, en volgens de jury een noodzaak om het interieurontwerp in volle glorie te ervaren. De jury betreurt dan ook de latere concessies van de opdrachtgever, dit ten nadele van een steengoed concept en fijnzinnige ontwerp van Hollandse Nieuwe.

Jury

De jury van de ARC21 Interieur Award bestaat uit Renée Borgonjen(voorzitter), Jeroen Dellensen (i29), Elise Zoetmulder, (ZOETMULDER), Marieken Horsman (PVH) en Charlotte Thomas (de Architect, secretaris).

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Lees ook:

Lees meer over