Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 geopend
Winnaar 2019: Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects. Beeld Karin Borghouts

Inschrijving Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 geopend

De inschrijving voor de Abe Bonnema Architectuurprijs is geopend. Deelname is mogelijk tot 21 juni 2021. De jury selecteert uit de inzendingen minimaal drie en maximaal vijf genomineerden. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op 10 december 2021 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

De jury staat onder voorzitterschap van Josja van der Veer. Overige juryleden zijn Petra Brouwer, Ninke Happel, Kees Kaan, Jan Nauta en Hedwig Saam. Deelname staat open voor architecten die zijn ingeschreven in het Architectenregister. De Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 is bestemd voor de architect van het door de jury aangewezen beste gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2019/2020) in Nederland is opgeleverd.

Het jaarthema ‘impact’ is ontleend aan een uitspraak van Bas Heijne tijdens de Abe Bonnema Lezing in 2019: “We moeten ons meer bewust zijn van de impact die we hebben op onze omgeving. Op hoe onze inbreng, onze ontwerpen, onze gebouwen de wereld waarin we leven beïnvloeden en veranderen”.

Bij de beoordeling van de inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 zal de jury naast de criteria uit het reglement bijzondere aandacht besteden aan dit aspect. Deelnemers worden uitgedaagd om te illustreren op welke wijze hun ontwerp reageert op de context en welke impact dit heeft.

'We moeten ons meer bewust zijn van de impact van gebouwen op onze omgeving'

Bas Heijne

De gelijknamige prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting en wordt dit jaar voor de negende keer uitgeschreven. Doel van de prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de even jaren wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten uitgereikt en in de oneven jaren de Abe Bonnema Architectuurprijs.

Eerdere winnaars zijn Cruz y Ortiz (Rijksmuseum, 2013), Dick van Wageningen (Nationaal Militair Museum, 2015), Michiel Riedijk (Stadhuiskwartier Deventer, 2017) en Happel Cornelisse Verhoeven (Museum de Lakenhal, 2019).

Meer informatie

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.