nieuws

Michiel Riedijk wint Abe Bonnema Architectuurprijs 2017

Architectuur

Michiel Riedijk heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017 gewonnen met het Stadhuis Deventer. Hij ontvangt daarvoor een bedrag van 50.000 euro. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, op dinsdag 28 november bekend in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen Stadhuis in Deventer is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Volgens de jury is het stadhuis van Deventer op voortreffelijke wijze ingepast in de kleinschalige binnenstad. ‘In het ontwerp schuilt een grote mate van vakmanschap, die tot uitdrukking komt in de maatvoering, de verhoudingen en de gevelcomposities. Michiel Riedijk heeft een trefzekere en comfortabele sfeer getroffen door passende keuzes te maken in materialisatie, kleur en afwerking. Het stadhuis representeert zich als een eigentijdse vertaling van het klassieke begrip Palazzo en getuigt van pure schoonheid’. De gelaagde gevel met vingerafdrukken van Deventenaren voegt volgens de jury een fenomenale extra dimensie toe. ‘Daarmee wordt een unieke verbinding gelegd tussen de burgers en het bestuur’.

Stadhuiskwartier Deventer

Lees ook: Nominaties Abe Bonnema Architectuurprijs 2017

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs waren tevens genomineerd:

Over de Abe Bonnema Prijs

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Met de Architectuurprijs (en de Prijs voor Jonge Architecten) wordt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De prijs is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de twee jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is opgeleverd in Nederland en dat naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt in de oneven jaren uitgereikt. In 2013 was het architectenduo Cruz y Ortiz de eerste winnaar met het Nieuwe Rijksmuseum. Met het Nationaal Militair Museum won Felix Claus Dick van Wageningen Architecten de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015.

In het Fries Museum in Leeuwarden is van 5 december tot en met 7 januari 2018 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2017.

Reageer op dit artikel