Dit zijn de nominaties van de prijsvraag Werkplek van de toekomst
Ontwerp de werkplek van de toekomst

Dit zijn de nominaties van de prijsvraag Werkplek van de toekomst

De nominaties van de prijsvraag Werkplek van de Toekomst zijn bekend. De jury onder leiding van Harm Tilman koos vijf kansrijke en innovatieve ideeën voor de werkplek van de toekomst. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 25 september om 20 uur.

Ontwerp de Werkplek van de toekomst, dat was de centrale vraag in de door Lensvelt en de Architect uitgeschreven prijsvraag.

Samenwerking en uitwisseling

Door de corona-crisis staat het kantoor ter discussie. Het belang van samenwerking, uitwisseling en onderlinge contacten staat echter recht overeind. Tegelijkertijd wordt massaal vanuit huis en onderweg gewerkt.

Doel van de prijsvraag was om te komen tot gedurfde en praktische voorstellen voor de werkplek op kantoor, onderweg of thuis, op korte en lange termijn. Uiteindelijk heeft de jury de volgende vijf projecten genomineerd.

Duvel sociale ruimtes door AWAA

In de ontwerpstudie Duvel sociale ruimte onderzoekt AWAA de ruimtelijke mogelijkheden om binnen de nieuwe richtlijnen elkaar te ontmoeten en uit te wisselen. Centraal in het voorstel staat de manier waarop mensen circuleren via ruimtes die een sterke architectonische ervaring bieden.

Habitoor door Casper Schwarz Architects

In het Habitoor laat Casper Schwarz Architects habitat en kantoor versmelten tot het thuishonk van een organisatie. De Habitoor is een werk- en ontmoetingsplek waar mensen kunnen werken zoals zij dat willen en waar ze zowel dynamiek als rust vinden.

FL’EX Box door Ex Interiors

Met de FL’EX Box introduceert Ex Interiors een nieuw type werkplek, dat losstaat van hoe het werken tot nu toe is georganiseerd. Volgens Ex gaan we na corona niet terug naar onze kantoren maar zijn we op weg naar een andere leefstijl en werkindeling, veel meer in relatie met de natuur en de buitenwereld.

Shft door Hollandse Nieuwe Interieur en Architectuur

Kantoren zijn volgens Hollandse Nieuwe Interieur en Architectuur niet meer plekken om te produceren, maar om persoonlijke doelen te realiseren en ons voor korte of langere tijd te verbinden met gelijkgestemde mensen. Als antwoord hierop is SHFT ontwikkeld, een verzameling ruimte-verdelende elementen voor de werkomgeving .

Draagbare werkplek door JCAU

JCAU ontwierp een draagbare werkplek voor gebruik op kantoor, onderweg en op wat voor plek dan ook daarbuiten. Ze functioneert als privacy scherm. Doordat ze is gemaakt van akoestisch materiaal, wordt geluid van buiten gefilterd. Daarnaast leveren geïntegreerde zonnepanelen stroom voor de verlichting.

Prijsuitreiking

Op 25 september 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt. De uitreiking zal te volgen zijn via een uitzending op deArchitect.nl die om 20 uur begint. De opnamen hiervoor vinden plaats op 24 september 2020.

Bekijk hier de vijf nominaties:

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

De doorgang op links met Fox food court en de entreehal op rechts bij Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Aan het projecthoppen

Afgelopen maand mocht ik enkele bijzondere projecten bezoeken. Al enige tijd stond de transformatie van het functionalistische kantoor Royale Belge op mijn radar. De verbouwing van megalomaan bedrijfsgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ stelde niet teleur. De betrokken architecten transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek, inclusief een foodmarket in de semipublieke plint waar onder meer de buurtbewoners elkaar treffen.

Huis voor de Stad Helmond door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

99,2 procent hergebruik in het nieuwe stadhuis Helmond door Kraaijvanger Architects

De uitvraag van Stadhuis Helmond viel David Hess van Kraaijvanger Architects meteen op. De insteek was om tijdens de ontwerpfase een programma van eisen op te stellen, in samenspraak met de gebruikers en inwoners. 'Door met themagroepen samen te werken vanaf dag één hebben we meer voor elkaar gekregen dan kwantitatieve vierkante meters uit een Excelsheet vormgeven.' Resultaat: een nieuw circulair stadhuis. Van het oude stadskantoor, dat hiervoor plaatsmaakte, is 99,2 procent van de materialen hergebruikt.

Slatuinenweg, Amsterdam door studio RIANKNOP. Beeld Mark Kuipers

Woning met berken multiplex in de hoofdrol en kleur als detail door Studio Rianknop

De woning als een fris en schoon vlak dat je als ontwerper, in dit geval Rian Knop, naar hartenlust mag inkleuren. Een droomopdracht. 'De grenzen waren de contouren van de woning, daarbinnen was alles mogelijk.' Het resultaat is veel berken multiplex met kleur als verbindend detail.

STX Amsterdam. Beeld Stijn Poelstra

STX, Amsterdam - Hollandse Nieuwe

Voor het sterk groeiende STX, een trading company in environmental commodities, werd het vorige kantoor in de binnenstad van Amsterdam te klein. Hollandse Nieuwe ontwierp hun nieuwe werkomgeving, drie verdiepingen in een BREAAM gecertificeerd nieuwbouwcomplex in de Kop Zuidas.