Prijsuitreiking Werkplek van de toekomst

Prijsuitreiking Werkplek van de toekomst

Kansrijke en innovatieve ideeën voor de werplek van de toekomst, dat was de vraag van de prijsvraag Werkplek van de toekomst. 26 ontwerpers stuurden een voorstel in. De jury selecteerde vijf nominaties. Aanstaande vrijdag om 20 uur kun je live op de Architect.nl zien wie gewonnen heeft.

Voor de prijsvraag 'Werkplek van de toekomst' hebben de Architect en Lensvelt de handen ineengeslagen. Door de corona-crisis staat het kantoor ter discussie. De betekenis ervan staat echter buiten kijf: ze blijft van belang voor samenwerking, uitwisseling, contacten. Tegelijkertijd wordt massaal vanuit huis en onderweg gewerkt.

De opgave

Ontwerpers in Nederland zijn uitgedaagd een idee of concept voor de werkplek op kantoor, thuis of onderweg, op korte of lange termijn in te sturen en dat te illustreren met behulp van beelden en tekeningen. Uit de 26 inzendingen selecteerde de jury vijf nominaties. Wie gaat winnen, wordt komende vrijdag bekendgemaakt.

De prijsuitreiking

In verband met corona is de prijsuitreiking niet opgezet als een grote bijeenkomst, maar is een innovatieve prijsuitreiking uitgewerkt. De vijf genomineerden overnachten met hun partners in een brugwachtershuisje van het Sweets Hotel te Amsterdam. Op hetzelfde moment komt de jury corona-proof bijeen op de Herengracht.

De jurybijeenkomst

De prijsuitreiking vindt plaats door middel van een Zoom-bijeenkomst waaraan de vijf genomineerden in hun huisje deelnemen en de jury vanaf de Herengracht. In deze bijeenkomst maakt de jury de winnaar bekend en staat hem of haar een daverende verrassing te wachten. Deze prijsuitreiking kun je volgen op vrijdag 25 september 2020 om 20 uur, door in te schakelen bij deArchitect.nl

De vijf genomineerden

De jury

De jury bestaat uit Maarten Jamin (Spaces), Hans Lensvelt (Lensvelt), Claudia Linders (Atelier Claudia Linders), Wim Pullen (Center for People and Buildings) en Harm Tilman (de Architect, voorzitter).

De uitzending

De prijsuitreiking wordt uitgezonden op vrijdag 25 september om 20 uur via deArchitect.nl. De opnamen hiervoor vinden een dag eerder in Amsterdam plaats.

Lees ook

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

De doorgang op links met Fox food court en de entreehal op rechts bij Royale Belge door Bovenbouw, Caruso St John en DDS+. Beeld Filip Dujardin

Aan het projecthoppen

Afgelopen maand mocht ik enkele bijzondere projecten bezoeken. Al enige tijd stond de transformatie van het functionalistische kantoor Royale Belge op mijn radar. De verbouwing van megalomaan bedrijfsgebouw naar belevenishotel door Bovenbouw, Caruso St John Architects en DDS+ stelde niet teleur. De betrokken architecten transformeerden het afgesloten kantoor naar een toegankelijke werk- en verblijfsplek, inclusief een foodmarket in de semipublieke plint waar onder meer de buurtbewoners elkaar treffen.

Huis voor de Stad Helmond door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

99,2 procent hergebruik in het nieuwe stadhuis Helmond door Kraaijvanger Architects

De uitvraag van Stadhuis Helmond viel David Hess van Kraaijvanger Architects meteen op. De insteek was om tijdens de ontwerpfase een programma van eisen op te stellen, in samenspraak met de gebruikers en inwoners. 'Door met themagroepen samen te werken vanaf dag één hebben we meer voor elkaar gekregen dan kwantitatieve vierkante meters uit een Excelsheet vormgeven.' Resultaat: een nieuw circulair stadhuis. Van het oude stadskantoor, dat hiervoor plaatsmaakte, is 99,2 procent van de materialen hergebruikt.

Slatuinenweg, Amsterdam door studio RIANKNOP. Beeld Mark Kuipers

Woning met berken multiplex in de hoofdrol en kleur als detail door Studio Rianknop

De woning als een fris en schoon vlak dat je als ontwerper, in dit geval Rian Knop, naar hartenlust mag inkleuren. Een droomopdracht. 'De grenzen waren de contouren van de woning, daarbinnen was alles mogelijk.' Het resultaat is veel berken multiplex met kleur als verbindend detail.

STX Amsterdam. Beeld Stijn Poelstra

STX, Amsterdam - Hollandse Nieuwe

Voor het sterk groeiende STX, een trading company in environmental commodities, werd het vorige kantoor in de binnenstad van Amsterdam te klein. Hollandse Nieuwe ontwierp hun nieuwe werkomgeving, drie verdiepingen in een BREAAM gecertificeerd nieuwbouwcomplex in de Kop Zuidas.