Kabinet versoepelt maatregelen lockdown

De voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen die gepland staan voor 1 juni kunnen doorgaan.
Lege straat in Breda tijdens de coronacrisis. Beeld Shutterstock

Haagse bronnen melden aan De Telegraaf dat er vooralsnog geen aanleiding is om horeca niet beperkt te openen. Ook de middelbare scholen starten naar verwachting weer op. Dinsdag 19 mei komt het kabinet definitief naar buiten met een besluit.

Premier Rutte waarschuwde tot op heden dat de aangekondigde versoepelingen toch niet door zouden kunnen gaan, als het virus zich ongunstig zou ontwikkelen. Daar is volgens ingewijden tot op heden geen sprake van. Ze zeggen dat de verwachting is dat de geplande versoepelingen kunnen doorgaan.

Versoepelingen

Volgens de routekaart gaan onder meer de buitenterassen en horeca beperkt open, evenals de bioscopen en culturele instellingen. Daar mogen dan maximaal dertig mensen bijeenkomen. De afstandsregel van 1,5 meter blijft daarbij gelden. Ook de middelbare scholen starten weer op.

Horeca eerder open?

Rutte vertelde vorige week in de persconferentie dat het denkbaar is dat de horeca het hele pinksterweekend al open mag zijn. Politieke partijen en horeca hebben gevraagd of het niet mogelijk is om de cafés en restaurants al het weekend vóór maandag 1 juni open te doen. De horeca heeft zwaar te lijden onder de sluiting die vanwege het coronavirus is opgelegd. Het kabinet neemt dinsdag een besluit over het openen van de horeca.

Bron: VGM/de Telegraaf