Geen Serpentine Pavilion in 2020

Voor het eerst in twee decennia is er in 2020 geen Serpentine Pavilion in Hyde Park, Londen. Voor de editie werd Counterspace genoemd als ontwerpend bureau. Het project van de praktijk uit Zuid-Afrika krijgt nu een extra jaar om het ontwerp te realiseren.
Serpentine Pavilion 2020 London door Counterspace

Counterspace gaat wel het hele jaar ‘samenwerken’ met de Serpentine met een reeks off-site en online onderzoeksprojecten voordat het paviljoen in de zomer van 2021 wordt gebouwd.

David Adjaye, paviljoenadviseur en trustee van de Serpentine Galleries, zei dat Covid-19 ‘de directe context’ van het paviljoen had veranderd en dat het verkeerd zou zijn het paviljoen te snel en te haastig op te bouwen zodra het besmettingsgevaar voorbij is.

Serpentine Pavilion 2020 London door Counterspace
beeld Counterspace

‘The Serpentine heeft ervoor gekozen om de traagheid die de samenleving van vandaag hervormt te accepteren en deze te gebruiken om een diepere relatie met de architecten te ontwikkelen,’ zei Adjaye.

Hoewel de omstandigheden die deze evolutie hebben veroorzaakt zeker niet gemakkelijk zijn, geloven we dat het een belangrijke kans is voor het paviljoen om een soort brug te vormen tussen beide zijden van deze onpeilbaar belangrijke tijd in de geschiedenis.’

Het Serpentine-paviljoen zou dit jaar zijn 20-jarig jubileum vieren. De traditie van het jaarlijkse paviljoen is gestart met het ontwerp van Zaha Hadid in 2000.

Het paviljoen van dit jaar zou ook het eerste zijn geweest onder de nieuwe CEO van Serpentine, Bettina Korek, die in december uit Los Angeles kwam. Korek gaf een gezamenlijke verklaring af met artistiek directeur van Serpentine Gallery, Hans Ulrich Obrist, bedankte financiers en bevestigde dat het zomerfeest en het openbare programma van optredens en lezingen van de Serpentine allemaal waren geannuleerd.

Bron: Architects Journal

Lees ook:

Serpentine Pavilion 2020 London door Counterspace