Schiphol haalt onderhoud naar voren, maar verzet gunning nieuwe terminal

Schiphol gaat kleinere onderhoudsklussen versneld uitvoeren. De luchthaven heeft in totaal 180 van dergelijke projecten gevonden die naar voren gehaald kunnen worden nu het aantal vliegbewegingen drastisch is afgenomen door de coronacrisis, schrijven de collega's van Cobouw.nl
Nieuwe pier Schiphol. Ontwerpteam: AECOM met IMd, dGmR, cepezed, cepezed interieur en Copijn Landschapsarchitecten. Beeld cepezed

Omdat er overdag gewerkt kan worden zonder reizigers te hinderen, denkt Schiphol de werkzaamheden sneller en efficiënter uit te kunnen voeren. De luchthaven ziet mogelijkheden om de aangemerkte projecten in een periode van twee maanden te voltooien.

Zo is inmiddels al gestart met onderhoudswerkzaamheden aan de voorrijweg. Deze stonden voor in het najaar op de planning, maar worden nu in mei reeds afgrond. Ook wordt de uitbreiding van het aantal security lanes van vijf naar zes en het onderhoud van de drinkwaterleiding in vertrekhal 3 naar voren gehaald. Schiphol start daarnaast ook eerder met het betonstorten voor drie vliegtuigopstelplaatsen.

Nieuwe pier

Schiphol laat verder weten dat de bouw van de nieuwe pier doorgaat. De gunning van de nieuwe terminal wordt echter verzet, van juni naar “een latere datum”. Ook de timing van de verbouwing van terminal 1 wordt “nader onderzocht aan de hand van herstelscenario’s en -prognoses van de luchtvaart”, aldus Schiphol.

Lees ook: