nieuws

Bouw nieuwe pier op Schiphol duurt langer

Architectuur

Bouw nieuwe pier op Schiphol duurt langer

De bouwwerkzaamheden op Schiphol duren langer dan gepland. De nieuwe pier op de luchthaven zou oorspronkelijk eind dit jaar al in gebruik worden genomen, maar dat wordt uitgesteld naar december 2020.

Schiphol werkt al enige tijd aan een nieuwe pier. In maart vorig jaar werden de eerste beelden van de nieuwe pier naar buiten gebracht en sindsdien vordert de bouw. Er komen ook allemaal voorzieningen voor de grens- en beveiligingscontrole.

Ontwerpteam

cepezed en cepezedinterieur maken deel uit van het internationale en integrale ontwerpteam onder coördinatie van AECOM dat de nieuwe pier van Schiphol ontwerpt. De ingenieursbureaus IMd en dGmR zijn net als het tuin- en landschapsontwerpbureau Copijn eveneens in het team opgenomen. Gezamenlijk leveren de teamleden het volledige design van de nieuwe pier en bijbehorende airside faciliteiten.

Vertrek 1

Op het vliegveld wordt meer verbouwd. Om in Vertrek 1, voor vluchten naar Schengenlanden, voldoende ruimte te bieden aan alle passagiers, plaatst Schiphol een extra verdieping. Op deze zogeheten mezzanine komen ook beveiligingscontroles, net als in Vertrek 2 en 3. De bouw ligt op schema. De geplande ingebruikname is medio volgend jaar.

Ook voor vliegtuigen verandert er het een en ander. Zo breidt Schiphol tussen nu en volgend jaar het aantal parkeerplekken voor grotere vliegtuigen uit. Verder komt er een tweede viaduct over snelweg A4, waardoor vliegtuigen daar makkelijker in twee richtingen kunnen taxiën. De nieuwe taxibaan wordt in fases aangelegd en de ingebruikname van de eerste fase is naar verwachting in 2021.

Lees ook:

Reageer op dit artikel