Blog - Architectuur in tijden van corona

Blog - Architectuur in tijden van corona

Door Harm Tilman - Met het oog op de verspreiding van het corona-virus, is afgelopen week het land steeds verder op slot gegaan. Wat betekent de pandemie voor de architectuur?

Eerst Napels zien en dan sterven. Dit gezegde begint in het licht van de huidige corona-crisis griezelig dicht de waarheid te benaderen. Daarom was het best roerend dat afgelopen vrijdag de bevolking van deze stad massaal gehoor gaf aan de oproep via sociale media om de balkons op te gaan en samen een groot gratis concert te geven. Napels zal nooit meer sterven, appte een Italiaanse vriend.

Sociale onthouding

Afgelopen vrijdag zou ik in Amsterdam lunchen met een architect uit New York. Maar toen hij eerder die week hoorde van het komende reisverbod van president Trump, sprong hij direct op het vliegtuig terug naar huis. De voor zaterdag aangekondigde lezingen van Rijnboutt en Zecc Architecten over hun bibliotheek Neude in Utrecht werden gecanceld. Vrienden uit Brabant zagen af van een al lang geleden gepland etentje vanwege wat ze in dat deel van het land sociale onthouding noemen.

Bibliotheek Neude in Utrecht door Rijnboutt en Zecc Architecten. Beeld Kees Hummel
Bibliotheek Neude in Utrecht door Rijnboutt en Zecc Architecten Beeld Kees Hummel

Hoe eerder, hoe beter

Het zijn ervaringen die iedereen zal hebben. Sociale onthouding (of Social Distancing) is inmiddels wat ons allemaal is geadviseerd. Mensen wordt gevraagd of geadviseerd om zoveel mogelijk en zo lang als nodig is thuis te blijven en thuis te werken. Bedrijven, winkels, stations en nu ook scholen sluiten hun deuren. Ook hierbij geldt, hoe eerder hoe beter.

Publicatie over Social Distancing in The Atlantic, 12 maart 2020

Bijeenkomsten afgezegd

In het bedrijf waar ik werk, hebben we alle bijeenkomsten en vergaderingen afgezegd en inmiddels werken we net als onze collega’s allemaal thuis. Dankzij apps en andere virtuele diensten die ons ter beschikking staan, is dat nauwelijks nog een probleem te noemen. Dat ligt geheel anders bij bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn in de zorg en het onderwijs. Maar ook daar wachten beperkingen.

Zelfredzaamheid

De verwachting is dat ook al zal deze vermoedelijk tijdelijk zijn, een wereldwijde recessie niet te vermijden is. Deze zal zeker ook de bouw en de architectuur treffen. Van ondersteunende maatregelen die het mogelijk maken de crisis door te komen wordt op de website van de BNA nog geen melding gemaakt. Wel wordt architecten opgeroepen weg te blijven van de bijeenkomsten die de Bond organiseert.

Reactie op pandemie

Hoe kan architectuur op deze pandemie reageren? Voor de hand liggend is dat architecten helpen bij de bouw van noodziekenhuizen en van faciliteiten waarmee verdere verspreiding van het virus wordt tegengegaan. Ook zien velen de corona-crisis als een aanleiding voor beschouwingen over de meer fundamentele handelingen die nodig zouden zijn.

Virtueel domein

Zo roept decaan en oud NAI-directeur Aaron Betsky in zijn blog op Architect architecten op om hun vaardigheden en kennis naar het virtuele domein te brengen. Deze wereld heeft zijn eigen logica en structuur, aldus Betsky, maar bezit geen kwaliteit. Aan architecten de taak “a feeling of belonging, of feeling at home, of making sense of the virtual space that we occupy for so many hours every day” te creëren. Architectuur kan deuren openen naar andere werelden; het loont volgens Betsky uit te zoeken wat hun discipline, logica en karakter is.

Blog van Aaron Betsky over het coronavirus in Architect, 12 maart 2020

Irritante onderbreking

Ook worden veel grote architectonische evenementen uitgesteld. In zijn blog op ArchDaily typeert oud NAI-directeur het besluit van de Biennale van Venetië om de opening naar augustus te verschuiven als een kortzichtige en ongelukkige keuze. Ze laat het feit ongemoeid dat de Biennale vooral een architecten feestje is en het wekt de indruk dat de corona-crisis alleen maar wordt gezien als een irritante onderbreking van de voorbereidingen. Als je het zo speelt, is het ronduit een gemiste kans.

Hoe we samenleven

Volgens hem vormt de crisis een goede aanleiding na te gaan hoe we samen willen leven. Overheden vragen mensen binnen te blijven en zoveel mogelijk afstand te bewaren tot andere mensen. Volgens Bouman maken we geheel onverwacht een diepgaande transformatie mee van de ruimtelijke ordening waarin we leven. Bouman roept de architectonische gemeenschap hier niet voorbij aan te gaan. “Let's start these discussions now, right in the midst of the current frenzy, and spark an urge to the entire architectural world to reconceptualize how we live together.”

Blog van Ole Bouman op ArchDaily, 13 maart 2020

Nieuw begin

Li Edelkoort bepleit in Dezeen vanuit Zuid Afrika waar ze uit vrije wil in quarantaine is gegaan, voor een geheel nieuw begin. Volgens haar biedt de crisis volop kansen voor een beter systeem met meer respect voor menselijke arbeid en condities. "It seems we are massively entering a quarantine of consumption where we will learn how to be happy just with a simple dress, rediscovering old favourites we own, reading a forgotten book and cooking up a storm to make life beautiful.” Tegelijkertijd leidt de vertraging van de economie zichtbaar tot een beter milieu.

Interview met Li Edelkoort op Dezeen, 9 maart 2020

Bezuinigingen

Inmiddels doet niemand meer lacherig over de corona-crisis. Het besef dat ze een grote impact zal gaan hebben op het publieke leven, staat als een paal boven water. De transformatie van de ruimtelijke ordening wordt mogelijk versneld door deze crisis, maar is al langer aan de gang. Nog vorig jaar wees de bekende Italiaanse architect Vittorio Gregotti op de gevolgen hiervan. Extra wrang is, dat juist dit weekeinde bekend werd dat hij aan de gevolgen van het corona-virus is overleden.

Mémoire van de Italiaanse architect Vittorio Gregotti in La Stampa, 15 maart 2020

Robuust gezondheidssysteem

Hoe het verder zal gaan, valt moeilijk te zeggen. Het vooruitzicht dat we straks mogelijk gescheiden van elkaar komen te leven in geïsoleerde kantoren, werkplaatsen en woningen, verdient zeker discussie. Voor nu is vooral de vraag in hoeverre ons gezondheidssysteem dat afgelopen jaren drastisch heeft moeten bezuinigen, voldoende robuust is en opgewassen zal zijn tegen de stroom zieken die komende weken is te verwachten.

Lees ook

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Beeld Harm Tilman

Harm Tilman: 'De gletsjer Svínafellsjökull is een dynamische constellatie die krimpt en uitzet. Hij is er en is er niet'

De zomer is aangebroken en daarmee ook de jaarlijkse zomerserie van de Architect. Hier vind je de favoriete en architectonisch verantwoorde vakantielocaties van mensen uit het veld. Harm Tilman, auteur en voormalig hoofdredacteur van de Architect, trapt af met de indrukwekkende gletsjer Svínafellsjökull in IJsland. 'Als je er bovenop staat, sta je op iets dat veel groter is dan het lijkt.'

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Merel Pit in gesprek met Jurriaan van Stigt (links) en Guus Degen. Beeld Raf van Oosterhout

de Architect in Pakhuis de Zwijger, 'Wat goed scoort binnen de MPG, kan voor BREEAM een minpunt zijn'

Op 19 juni stond de Architect weer in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Samen met zeven sprekers bracht hoofdredacteur Merel Pit de meest recente printuitgave over 'Hybride duurzaamheid' tot leven. De avond stond in het teken van voorbeeldstellende projecten, klimaatrichtlijnen, zelfontwikkelde CO2-rekenmethodes en een reflectie daarop van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.