Blog - Shanghai en de uitbraak: lessen in resilience (2)
Lesgeven via ZOOM (screenshot Harry den Hartog)

Blog - Shanghai en de uitbraak: lessen in resilience (2)

Nu het Coronavirus wereldwijd zijn slachtoffers maakt gaan je gedachten uit naar mensen die getroffen zijn door het virus. Onder hen ook bevriende architecten en Nederlanders die in China wonen en werken. We vroegen aan Harry den Hartog in Shanghai hoe het met hem gaat nu hij in zijn huis in quarantaine zit. Vandaag deel 2.

Door Harry den Hartog

Gevangen in eigen huis

Na het ondertekenen van een formulier liep ik mijn buurt in wetende dat ik de komende twee weken niet meer naar buiten mocht. Op aanraden van het buurtcomité staan alle airco’s uit. In huis draag ik een extra trui (twaalf graden Celsius) wat sowieso goed is als energiebesparing. Veel mensen in mijn buurt gebruiken namelijk verouderde of gerecyclede airco’s. Deze systemen blijken niet zonder risico. Volgens ons buurtcomité kan het virus zich zelfs verspreiden via het riool, maar dat is zover ik het kan overzien een fabel. Desalniettemin houdt iedereen elkaar goed in de gaten, wat soms negatieve kanten heeft (privacy) maar in dit geval positief.

Beeld Harry den Hartog

De dichtheid in mijn stadsdeel is tamelijk hoog. Ik woon in een zogenaamd lilong-complex. Omdat ik centraal woon, dichtbij veel winkels en goed transport, maak ik me geen zorgen over bevoorrading.

Blog Harry den Hartog over het coronavirus in Shanghai
Entree van mijn lilong (woonbuurt) met tweehonderd woningen. Beeld Harry den Hartog

Hoe ik mijn dag doorbreng

Vandaag is dag 7 (zondag 8 maart) van mijn wettelijk verplichte thuisquarantaine, enerzijds opgelegd door mijn werkgever de Tongji Universiteit en anderzijds door het buurtcomité. Ik geef online les aan mijn studenten die zich nu nog verspreid over het land bevinden. Doorgaans is een derde van mijn studenten internationaal, maar door de omstandigheden zijn uitwisselingsprogramma’s uitgesteld.

Daarnaast werk ik online aan enkele onderzoeksprojecten waaronder een onderzoek in opdracht van de lokale stedenbouwkundige dienst naar stedelijke ecologische zones. Samen met collega’s overleggen we per wechat en video. Mijn woning is vrij compact en een rondje lopen zit er niet in. Wel mag ik in de 100 meter lange steeg af en toe mijn benen strekken.

Online-lesgeven Harry den Hartog blog Shanghai
Lesgeven via ZOOM (screenshot Harry den Hartog)

Online ontwerplessen

Meteen na aankomst maandagmiddag heb ik een eerste online les gegeven via het programma ZOOM. Enkele studenten hebben nog problemen met hun video verbinding, maar allen zijn blij en zeer gemotiveerd om eindelijk aan de slag te kunnen. De meesten van hen zijn ook aan huis gekluisterd.

De opgave voor dit semester is het ontwerpen van een 45.000 vierkante meter groot buurtwinkelcentrum: een gemengd cultureel en commercieel programma in zeer hoge dichtheid op een kleine kavel en maximum bouwhoogte van 80 meter. Normaalgesproken zouden studenten de eerste weken veldwerk verrichten, mapping en interviews. Dat lukt nu niet. Als alternatief is nu voor de eerste zeven weken een kleine ontwerpoefening bedacht op een vertrouwde locatie binnen de campus. Filmmateriaal en foto’s van de tijdelijk ontoegankelijke locatie zijn via een veilige omweg verzameld. Het tweede deel van het semester, dat hopelijk in  het klaslokaal plaatsvindt, zal de oorspronkelijke opgave volgen.

Lesgeven via ZOOM (screenshot)
Lesgeven via ZOOM (screenshot Harry den Hartog)

Via een WeChat-groep wisselen we bestanden, schetsen et cetera. Twee of drie keer per week hebben we video sessies.

Omdat het voor veel studenten (en docenten) best pittig is om aan de nieuwe situatie te wennen heeft de universiteit online psychologische hulp beschikbaar gesteld voor wie daar behoefte aan heeft.

Lees ook:

Harry den Hartog is een een onafhankelijke stadsontwerper en criticus. In het verleden werkte hij meer dan tien jaar als ontwerper voor verschillende (Nederlandse) stedenbouwkundige en architectenbureaus voordat hij URBAN LANGUAGE (www.urbanlanguage.org) in 2004 in Rotterdam oprichtte.

Sinds eind jaren negentig bezocht hij regelmatig Azië, met name China, en sinds 2008 is hij gevestigd in Shanghai, het hart van de Yangtze-delta.Hij geeft advies over stadsontwerp en architectuurkwesties. Hij wordt vaak gevraagd als deelnemer of organisator aan debatten en exposities. Daarnaast publiceert hij regelmatig critici voor verschillende lokale en internationale media, coaches ontwerpstudio's en workshops en lezingen bij verschillende instituten en universiteiten in Europa en Azië. Momenteel werkt URBAN LANGUAGE aan een regeneratieproject voor een stedelijk dorp in Changsha.