De redactie stelde elk jurylid twee vragen: ‘Waar focus je op bij de jurering van de projecten?’ en ‘Wat is voor jou het belangrijkste thema in de renovatie- en transformatieopgave op dit moment?

Albert Herder, voorzitter
Albert Herder is architect, oprichter en partner bij Studioninedots. Hij ontwerpt met een team van 25 architecten en stedenbouwkundigen innovatieve gebouwen en plekken in binnen- en buitenland. Met Studioninedots heeft Herder expertise opgebouwd in hoogstedelijke mixed-use projecten. Hij is de bedenker van het flexibele stedenbouwkundige concept Cityplot.
Herder is ook mede-initiatiefnemer van Karper K., de collectieve werkruimte van Studioninedots en negen creatieve bedrijven. Hij is supervisor in Delft en sinds 2024 bouwmeester in Dordrecht. Herder was eerder jurylid voor gerenommeerde prijzen als de Archiprix en de Next Step Award.
‘Ik focus op architectuur die esthetiek koppelt aan structuur, zorg en maatschappelijke waarde. Ik zoek ontwerpen die meer doen dan overtuigen in vorm. Ze zijn toekomstgericht, praktisch én maatschappelijk verantwoord. Ze ademen goed rentmeesterschap − een lange adem, met zorg voor wat komt en voor wie volgt.’
‘Schoonheid is voor mij geen laagje, maar een gelaagd proces. Het ontstaat in de iteratie tussen schaalniveaus: van de grote vorm naar de precieze maatvoering, van structuur naar textuur. In Ruimte, Orde, Vorm en Detail schuilt niet alleen vakmanschap, maar ook poëzie.
'Ik waardeer interventies die schuren, die energie losmaken, die ons op een ander been zetten. Soms is het juist het onverwachte element dat betekenis geeft aan een plek − omdat het niet past, en daardoor nieuwe ruimte opent.
‘Daar, op het snijvlak van orde en verrassing, ontstaat de architectuur die ons verder helpt.’

Nina Aalbers
Tijdens de bouw van een eigen woonhuis met een baksteen van afval, richtte Nina Aalbers samen met Ferry in 't Veld in 2016 Studio ArchitectuurMAKEN op. Het bureau focust op het duurzaam veranderen van de bouwketen, met circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve ontwerpen.
Daarnaast is Aalbers verbonden aan de TU Delft als docent en studioleider van Studio Hout en ze maakt deel uit van de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed (voormalig welstand) in Rotterdam.
‘Voor mij gaat architectuur over een hoopvolle toekomst. Als we nieuw bouwen, dan moet de impact daarvan positief zijn voor komende generaties ondanks de veranderende samenleving, het veranderende klimaat, de schaarste van materialen en van energie. Ik kijk uit naar de projecten die daar een aansprekend antwoord op zijn.’
‘Consistent vormgegeven gebouwen versterken de leesbaarheid en het karakter van een plek, dat is een oeroude en belangrijke functie van schoonheid. Tegelijkertijd verandert de wereld dus we moeten ook andere schoonheden omarmen. Ik zie schoonheid in architectuur die natuur versterkt, die mensen trots maakt op duurzame ingrepen en die viert hoe er geleefd wordt.’

Teun van den Ende
Teun van den Ende is zelfstandig schrijver en onderzoeker op het gebied van architectuur, landschap en cultureel erfgoed. Hij studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en begon zijn loopbaan bij het Nederlands Architectuurinstituut.
Ruim tien jaar lang was hij onderdeel van het team van het College van Rijksadviseurs, dat het kabinet over ruimtelijke kwaliteit adviseert. Ook was Van den Ende tussen 2019 en 2023 redactielid van het Jaarboek Architectuur in Nederland van NAi010 uitgevers en erfgoedspecialist in de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Eindhoven. Momenteel is hij onderzoeksjournalist Bouwende Stad bij Vers Beton.
‘Bij de jurering leg ik de focus op de vraag: beantwoordt het gebouw aan de behoeften en noden van bewoners of gebruikers en komt dat in het ontwerp overtuigend tot uitdrukking?’
‘Onder schoonheid versta ik een doeltreffende omgang met de opgave en beschikbare materialen, volgens het inzicht dat "minder" vaak juist "meer" oplevert.’

Julienne Schreinemachers
Julienne Schreinemachers is projectontwikkelaar bij woningcorporatie Ymere. Binnen Ymere was zij de laatste jaren vooral actief in Amsterdam-Noord. Haar projecten kenmerken zich door de nauwe samenwerking met marktpartijen en gemeente Amsterdam, maar ook door het noodzakelijke doorlopende bewustzijn van de context van deze projecten, zowel fysiek, sociaal-maatschappelijk als qua haalbaarheid.
Binnen en buiten Ymere zet Schreinemachers zich in om vroegtijdige samenwerking tussen alle betrokkenen aan te jagen. Recent deed zij in het kader van haar afstuderen voor de Master City Developer onderzoek naar benodigde leiderschapskwaliteiten voor integrale samenwerking in gebiedsontwikkelingen.
‘Ik hoop projecten te zien die niet alleen esthetisch aantrekkelijk, toekomstgericht, praktisch en maatschappelijk verantwoord zijn, maar juist méér bijdragen aan hun omgeving dan de som der deze delen. Op welke manier dat dan is? Daarin laat ik me graag verrassen!’
‘Schoonheid zit ‘m voor mij in de passendheid in de ruimtelijke én maatschappelijke context. De ene keer is architectuur uitgesproken, de andere keer bescheiden. Zichtbare aandacht en zorgvuldigheid met betrekking tot deze passendheid. Dat is voor mij schoonheid.’

Marieke Giele, secretaris
Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke zelf in de ontwerppraktijk bij Bureau Kroner architecten. Daarnaast is zij werkzaam als gastdocent aan de TU Delft en als zelfstandig auteur en onderzoeker.