ARC24 Podium strijkt neer in Centrale Bibliotheek Rotterdam
Centrale Bibliotheek Rotterdam. Beeld Shutterstock

ARC24 Podium strijkt neer in Centrale Bibliotheek Rotterdam

De locatie van de ARC24 Podium is bekend. De vernieuwde editie van de ARC Awards vindt plaats in Centrale Bibliotheek Rotterdam! Een unieke kans om de bieb te zien voor die tijdelijk sluit in 2025 voor renovatiewerken.

ARC24 Podium is het inspirerende evenement waar de vakgemeenschap samenkomt, we het gesprek van het jaar voeren en de felbegeerde ARC Awards uitreiken. Elk jaar staat een ander thema centraal. Met ARC24 Podium wil de redactie een pleidooi houden voor het belang van de culturele waarde van architectuur. Hoe zorgen we ervoor dat architectuur niet alleen wordt gezien als een praktisch nut, maar ook als belangrijke culturele waarde? 

De Centrale Bieb vormt de geschikte locatie voor dit gesprek. Na een gebruik van haast veertig jaar is het gebouw aan vervanging toe. Het voorstel van het consortium bestaande uit Powerhouse Company, als leidend architect, Atelier Oslo en Lundhagem, DELVA Landschapsarchitecten, Buro Happold en ISIS Bouwadvies is unaniem door de beoordelingscommissie als winnaar aangewezen. 

In het nieuwe ontwerp zal er minder focus zijn op het lenen van boeken en meer op de sociale activiteiten die er in de bieb plaatsvinden. De culturele waarde wordt versterkt. Hiernaast wordt het gebouw ook verduurzaamd en krijgt de kelder een publieke fietsenstalling voor 1500 fietsen. Daarnaast ondergaat ook het interieur een metamorfose. 

De Centrale Bibliotheek sluit eind 2025 en de verbouwing begint in 2026.

ARC24 Podium wordt mede mogelijk gemaakt door KUBUS. 

Meer info vind je op arc-podium.nl.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.