de Architect presenteert: ARC Podium

de Architect presenteert: ARC Podium

Na een jaar van bezinning, lanceert de redactie van de Architect een nieuw evenement: ARC Podium. Een inspirerend evenement waar de vakgemeenschap samenkomt, we het gesprek van het jaar voeren en de felbegeerde ARC Awards uitreiken.

Architectuur als culturele waarde

Elke editie van ARC Podium krijgt een eigen thema. Met ARC24 Podium wil de redactie een pleidooi houden voor het belang van de culturele waarde van architectuur. Architectuur is enerzijds nuttig. Het moet op een zo goed mogelijk manier beantwoorden aan zoveel mogelijk functionele eisen, van gebruik tot duurzaamheid. Maar architectuur vormt ook de achtergrond van het leven. Architectuur is een culturele drager, waardoor iemand zich kan verhouden tot de Nederlandse cultuur, net als dat muziek of literatuur heeft het een waarde voor de samenleving. Architectuur de cultuur van een land representeren en versterken, of er juist afbreuk aan doen.

Helaas wordt deze culturele waarde momenteel te weinig onderkend, mede door het afbrokkelende architectuurbeleid van de afgelopen decennia. Hoe zorgen we ervoor dat architectuur niet alleen wordt gezien als een praktisch nut, maar ook al belangrijke culturele waarde? En wat is die waarde op dit moment precies? Tijdens ARC24 Podium wil de redactie deze vragen onderzoeken.

De ARC Talks vormen daarmee het inhoudelijke zwaartepunt van de avond en zorgen – zo hoopt de redactie - voor inspiratie en nieuw elan”

ARC Talks

Binnen dit thema nodigen we drie inspirerende sprekers uit, die met zorg zijn geselecteerd door een Raad van Advies. Dit jaar bestaat die uit: Mechthild Stuhlmacher, Ninke Happel en Pierre-Alexandre Marchevet. De sprekers verzorgen elk een inspirerende ARC Talk. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze de culturele waarde van architectuur agenderen en de Nederlandse situatie in perspectief zetten. Maar omdat ze allemaal opereren in een andere context en een andere achtergrond hebben, zorgen ze voor een gelaagdheid en de nodige diepgang. De ARC Talks vormen daarmee het inhoudelijke zwaartepunt van de avond en zorgen – zo hoopt de redactie - voor inspiratie en nieuw elan.

ARC Awards

Als klap op de vuurpijl reiken op 26 september drie onafhankelijke vakjury’s de ARC Awards uit: de Architectuur Award, de Stedenbouw Award en de Interieur Award. Inzenden voor deze awards kan vanaf 21 februari tot en met 12 april. Vervolgens maakt de redactie een longlist van zoveel mogelijk projecten waaruit drie onafhankelijke jury’s drie genomineerden selecteerden. Deze genomineerde projecten worden door de jury’s bezocht waarna ze besluiten wie de winnaars zijn.

ARC Community

ARC24 Podium vindt plaats op 26 september in Rotterdam. Het evenement wordt speciaal georganiseerd voor alle leden van de community van de Architect, de sprekers, de genomineerden en de juryleden. Wil je er ook bij zijn? Stuur dan een project in of word lid!

ARC24 Podium wordt mede mogelijk gemaakt door KUBUS.

Meer info vind je op arc-podium.nl.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.