Bestuurder Woningbouwvereniging Gelderland en voorzitter De Warren spreken tijdens programma Pakhuis de Zwijger en de Architect over Goed Wonen
V.l.n.r. David Meulenbeld, Marcel Barzilay, Gus Tielens, Vincent van der Klei, Marieke Kums

Bestuurder Woningbouwvereniging Gelderland en voorzitter De Warren spreken tijdens programma Pakhuis de Zwijger en de Architect over Goed Wonen

Op woensdag 31 januari brengen we in Pakhuis de Zwijger het magazine van de Architect over 'goed wonen' tot leven. Met verschillende sprekers bespreken we: wanneer is thuis meer dan een huis? Bernard Smits, bestuurder Woningbouwvereniging Gelderland, en voorzitter van wooncoöperatie De Warren Chandar van der Zande zijn de laatste toevoegingen aan het programma.

Goed wonen vraagt om een huis dat ruimte biedt aan wat je nodig hebt en meebeweegt als je behoeftes veranderen, maar ook een straat waarin je je buren spreekt en een wijk waar je trots op bent.

Hoe we in Nederland allemaal zo fijn mogelijk kunnen wonen is een maatschappelijk, maar ook een architectonisch vraagstuk. Mogelijke antwoorden zijn te vinden in voorbeelden uit het verleden, slimme plattegronden, trefzekere details en nieuwe gemeenschappelijke woonvormen. Dat blijkt in het nieuwste magazine Goed wonen.

Magazine van de Architect over 'goed wonen'.
Magazine van de Architect over 'goed wonen'.

Lees hieronder het geüpdatete, complete programma:

Sprekers

Op 31 januari brengen we de editie tot leven in Pakhuis de Zwijger met enkele woningbouwexperts. Hoofdredacteur van de Architect Merel Pit modereert het programma. Aanwezig bij deze avond zijn:

Bernard Smits is bestuurder van Woningbouwvereniging Gelderland. Vanuit die positie zet hij zich in voor collectief wonen in zelfbeheer. Hiernaast is hij de medeoprichter van Cooplink, de landelijke vereniging voor wooncoöperaties. Hij noemde die woonvorm naast koop en huur 'dé derde woonvorm', tijdens een interview met Charlotte Thomas.

Chandar van der Zande is voorzitter van de bekendste wooncoöperatie van Nederland: De Warren. Vijftig bewoners bouwden samen een woongebouw met Natrufied Architecture. De 36 wooneenheden zijn 20 tot 70 vierkante meter groot en delen het sanitair en de keuken.

Gus Tielens, architect en samen met Mike Korth oprichter van korth tielens architecten. Het bureau werkt voornamelijk aan bruggen en woningbouw. Bij beide opgaven draait het om het maken van stukken stad ‘waar we in geloven’, vertelde Tielens in een interview met de Architect. Recente voorbeelden van sociale woningbouw van het bureau zijn Spaarndammerhart in samenwerking met Marcel Lok_Architect en de Eenhoornblokken.

Architect Marieke Kums richtte in 2010 STUDIO MAKS op, nadat ze klaar was met haar studie aan zowel het MIT in Boston als de TU Delft. Het internationale ontwerpbureau wil nieuwe omgevingen creëren voor allerlei soorten mensen, op elke denkbare schaal: van stedelijke regio’s tot steden en van gebouwen tot kunstinstallaties, maar ook woningbouw. Kums behoorde in 2018 tot de veertig meest veelbelovende architecten van Europa.

Marcel Barzilay is architect, afgestudeerd in restauratie en hergebruik. Na zijn studie werkte hij in Namibië en Twente aan een breed scala projecten: onderwijs- en zorggebouwen, stedenbouwkundige plannen en interieur, maar ook woningbouw. In 2016 richtte hij het bureau MB/a op en in 2018 Barzilay+Ferwerda woon+wijkvernieuwers, samen met Ruben Ferwerda. Het duo specialiseert zich in de jarenzestig- en zeventigstad.

Vincent van der Klei is oprichter van en partner bij Studioninedots. Het bureau heeft zich ontwikkeld in het transformeren van complexe, stedelijke locaties, waar ze de gebouwde omgeving vervlechten met het sociale weefsel van de stad. Een recent voorbeeld hiervan is sociale woningbouwcomplex De Jakoba in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord.  

Fotograaf David Meulenbeld stelt een slideshow samen van de foto’s die hij maakte in Kattenbroek, de fantasierijke woonwijk in Amersfoort van stedenbouwkundige Ashok Bhalotra uit de jaren tachtig. In de woonwijk stuitten hij en redacteur Charlotte Thomas op onder meer woningen met kattenoren, ‘ruïnewoningen’ en een bastion van een brandweerkazerne.

Nieuwe samenwerking

‘Goed wonen: wanneer is thuis meer dan een huis?’ is op 31 januari 2024 vanaf 20:00. Entree is gratis, maar aanmelden is wel nodig. Zie voor meer informatie de website van Pakhuis de Zwijger.

Het programma over goed wonen luidt een nieuwe samenwerking in tussen de Architect en Pakhuis de Zwijger. Houd onze kanalen in de gaten voor meer!

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.