Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Gebeurtenissen versnellen innovaties voor bouwmaterialen

Dat externe omstandigheden innovaties versnellen is van alle eeuwen. Bewustwording alleen is vaak niet voldoende, er is meer druk nodig om zaken in beweging te zetten. De energiecrisis en oorlog leidt ook tot structurele, positieve veranderingen. Niet alleen in nieuwe energievormen maar ook in andere productvormen. Dat ervaart ook MBI De Steenmeesters, Nederlands grootste producent van ongewapende bouwmaterialen voor straat en gevel.

Tot voor twee jaar was het nauwelijks denkbaar dat er een tekort zou kunnen ontstaan aan bouwmaterialen. Het besef dat we bewust moeten kiezen voor herbruikbare en circulaire materialen is hierdoor groter dan ooit. En dan natuurlijk het liefst zo energiearm mogelijk geproduceerd. ‘Meestal wordt beton niet op de eerste plaats gezet als we duurzame producten zoeken’, vertelt Mirjam Rosman, marketing manager van MBI, ‘maar dat komt voort uit een eenzijdig beeld dat in de loop der jaren ontstaan is.’ Inmiddels blijkt dit aan een inhaalslag bezig en verslaan de producten van MBI traditionele keuzes op basis van duurzaamheid en beschikbaarheid of innovatie.

Bewust bestraten

Nederland is een rivierenland, een land aan het water, en daarom is het ook niet zo raar dat er vanuit het verleden een voorliefde is om gebakken klei te gebruiken voor het verharden van straten en pleinen. Deze keuze is vanuit traditie geboren, waarbij in het verleden vaak het argument esthetiek werd gehanteerd. Als je echter kijkt naar wat de energiecrisis teweeg heeft gebracht, dan staan we nu pas open voor de betere oplossingen. ‘Beton is een zeer innovatief materiaal en er wordt nog volop ontwikkeld om de milieukosten verder naar beneden te brengen. Het grote voordeel is dat er geen langdurige warmte/energie benodigd is voor de productie en er een hoog percentage gerecyclede materialen kan worden toegepast. Het materiaal blijft daarbij ook altijd circulair. Op basis van cijfers, de MKI-waarde (milieu kosten indicator), durven wij te stellen dat GeoRetron® stenen de duurzaamste keuze is’, aldus Rosman.

Innovaties versnellen door externe omstandigheden

Minder materiaalverbruik

Op het gebied van gevelbouw zit de van oudsher Brabantse ondernemer ook niet stil. Ook hier durven ze tradities te doorbreken. Dit deden ze natuurlijk negen jaar geleden al met de introductie van de superstrakke langformaat steen GeoStylistix, nu pakken ze daarin door met een steenformaat met een geringere diepte. ‘In plaats van de traditionele 10 centimeter produceren wij nu stenen op 7 centimeter. Dit resulteert toch in 30 procent materiaalbesparing op een gemetselde gevel.’ In België wordt dit nieuwe formaat van 550x70x55 millimeter al goed omarmd. Wij vertrouwen erop dat dit in Nederland ook snel gebeurt.

Op het gebied van steenstrips staat ook een nieuwe ontwikkeling in de startblokken. Een systeem dat volledig mortelloos en remontabel is. De primeur voor dit nieuwe product heeft de printversie van de Architect, houd dus je brievenbus in de gaten!

Innovaties versnellen door externe omstandigheden

Natuursteen out, designtegels in!

Natuursteen wordt nog steeds gebruikt voor bestratingsprojecten. Maar ook die keuze staat onder druk door innovatie. Enerzijds door keramische tegels en daar komt nu nog een geduchte opvolger bij. MBI ontwikkelde namelijk hun GeoProArte® lijn. Op een betontegel wordt een levensecht design aangebracht. Deze state-of-the-arttechniek stelt MBI in staat om de schoonheid van natuursteen, hout en andere materialen met een betontegel te evenaren. Ook deze ontwikkeling heeft het afgelopen jaar een enorme boost gekregen wat betreft de adoptie van een nieuwe materiaalsoort. ‘Mensen zijn toch gewend aan beton of natuursteen en dit is een hybride tussenvorm. De noodzaak om te veranderen zorgt dat mensen eerder over hun drempelvrees heen stappen.’ Met deze innovatie speelt MBI ook in op de huidige vraag naar hernieuwbare grondstoffen. De tegel is namelijk 100 procent recyclebaar tot puingranulaat en daarmee kunnen weer nieuwe tegels worden gemaakt.

Dit artikel is gesponsord door MBI B.V.