Winnaar ARC22 Interieur Award: Tijdelijke huisvesting Eerste kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven
Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer. Beeld Karin Borghouts

Winnaar ARC22 Interieur Award: Tijdelijke huisvesting Eerste kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven

De jury van de ARC22 Interieur Award wijst het ontwerp voor de Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven aan als winnaar. De jury prijst de beheersing, het vakmanschap, de eenheid in vormentaal en de gevonden tijdelijke samenhang tussen een historisch stadspaleis, Huis Huguetan, en een jaren '80 gebouwencomplex.

De jury was enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen en besteedde dit jaar extra aandacht aan de schaal van complexiteit, de actuele ontwerpvraagstukken en de impact van het project binnen de geldende context.

Uit de longlist nomineerde de jury de Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven, Winkel Parfuma te Hove door PUUR interieurarchitecten en de Huidenclub in Rotterdam door Atelier Tomas Dirrix. De drie uiteindelijke nominaties leggen elke op een eigen manier in hun interieurontwerp de focus op de beoogde gebruiker en spelen met het begrip tijdelijkheid.

De ARC22 Interieur Award gaat naar de tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven

Winnaar Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State

De jury is lovend over de wijze waarop de betrokken (overheids)partijen in samenspraak met Happel Cornelisse Verhoeven dit project hebben gerealiseerd. Van de meet af aan waren de opdrachtgever en de interieurarchitecten op een gelijkwaardige manier in samenspraak. Uniek aan dit project is dat de ontwerpmaquette geheel gerealiseerd is. Deze immense betrokkenheid is voelbaar in het eindresultaat. Dit project getuigt volgens de jury van goed opdrachtgeverschap in een complexe overheidsinstelling.

Het is een tijdelijke oplossing maar de ingreep voelt niet tijdelijk aan. De beeldkwaliteit is niet tijdelijk”

De jury prijst de beheersing, het vakmanschap, de eenheid in vormentaal en de gevonden tijdelijke samenhang tussen een historisch stadspaleis, Huis Huguetan, en een jaren ’80 gebouwencomplex. “Het is een tijdelijke oplossing maar de ingreep voelt niet tijdelijk aan. De beeldkwaliteit is niet tijdelijk.”

“Het hele ontwerp is als het ware een binnenvoering in een bestaande jas.” Happel Cornelisse Verhoeven Architecten hebben door het tijdelijke karakter van de opgave een zekere ontwerpvrijheid kunnen ervaren. Dit alles binnen de politieke en budgettaire druk deze opdracht met zich meebracht.  “Het is een consequent ontwerp dat getuigt van een zekere monumentaliteit.”

Parfuma Hove, Belgie, PUUR. Beeld Ian Hermans
Winkel Parfuma in Hove door PUUR interieurarchitecten. Beeld Ian Hermans

Nominatie Winkel Parfuma

PUUR interieurarchitecten werden door de zaakvoerders van de beauty- en parfumwinkels benaderd om een nieuw dupliceerbaar winkelconcept te bedenken voor de inrichting van hun derde winkel in Hove.

De interieurarchitecten hebben volgens de jury achterhaalt wat de identiteit van Parfuma is, en wat de geëtaleerde producten nodig hebben om tot uiting te komen. De ontwerpkeuzes van de zaakvoerders en PUUR interieurarchitecten getuigen van lef en eigenwijsheid. Ze lopen niet aan de leiband van de desbetreffende beautymerken maar hebben hun eigen modulaire winkelconcept doorgevoerd, en dit waardeert de jury enorm.

Huidenclub, Rotterdam, Atelier Tomas Dirrix. Beeld Max Hart Nibbrig
De Huidenclub in Rotterdam door Atelier Tomas Dirrix. Beeld Max Hart Nibbrig

De Huidenclub, Rotterdam

Atelier Tomas Dirrix heeft een ontwerp gemaakt voor de Huidenclub, een industrieel pand (leerlooierij) uit 1914 in het historische Diepeveen complex. Deze plek poogt een nieuwe presentatie en productieruimte voor hedendaagse cultuur te worden in Rotterdam. Het ontwerp van Atelier Tomas Dirrix werd gemaakt met minimale budgetten en streeft er naar op korte termijn een nieuwe functie aan het pand toe te kennen.

Volgens de jury beweegt het demontabele interieurontwerp mee met de transformaties in het gebouw. “De Huidenclub is vanuit beperkingen voortgekomen binnen een tijdelijk kader.” Dit biedt ontwerpvrijheid volgens hen.

Jury ARC22 Interieur Award

De jury van de ARC22 Interieur Award bestaat bestaat dit jaar uit Hans Reineke (Hollandse Nieuwe, voorzitter), Daniela Schelle (Interieurontwerper), Saskia van Stein (IABR), Bram Vanderbeke (Designer) en Charlotte Thomas (de Architect, secretaris).

De ARC22 Interieur Award is een initiatief van Cosentino en de Architect

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.