Details: serieus, vrolijk en banaal tegelijkertijd
Marjolein van Eig tijdens de boekpresentatie van Het Detail. Beeld Felice de la Torre y Rivas

Details: serieus, vrolijk en banaal tegelijkertijd

Het detail is een serieuze zaak. Maar het is ook een vrolijke en banale zaak. Dat bleek wel tijdens de feestelijke boekpresentatie van Het Detail in Rotterdam. Want: "Er komen gewoon elementen bij elkaar en die moeten verbonden worden, waterdicht gemaakt en er ook nog een beetje mooi uitzien," aldus Marjolein van Eig.

In de mooie Arminiuskerk te Rotterdam vond afgelopen woensdag de boekpresentatie van Het Detail plaats. Hoogtepunt was natuurlijk het verhaal van Marjolein van Eig, waarin zij nog eens haar passie voor goede detaillering liet blijken. Vooral de uitspraak "Het gaat niet om het materiaal, het gaat om de toepassing!" was daarbij kenmerkend.

Grote drijfveer bij Van Eig is haar bewustzijn voor niet enkel de technische, maar ook de culturele betekenis van het detail. Dat gaat voorbij aan alleen het praktische aspect van detailleren, waarbij het vooral draait om bouwelementen alleen maar technisch met elkaar te verbinden. Bij voorkeur leidt dat toch ook tot een detail dat er knap uitziet.

Hoewel Van Eig ook niet vies is van SBR-details. Ze schreef er zelfs een van haar eerste columns over. Het is immers ook fijn als een regenpijp gewoon een regenpijp is. En niks meer dan dat. Waarschijnlijk worden veel projecten er ook nog eens beter van.

Maar het is wel belangrijk om niet alleen maar SBR-details te gebruiken. Dan slaat het geheel dood en dat komt het project natuurlijk niet ten goede. Hier volgt dan ook een wijze les van de auteur: "Je moet de SBR-details wel goed gebruiken, als basis voor je ontwerp. Dan kan je het geld uitgeven op de plekken waar een project echt moet knallen."

Ben je nieuwsgierig naar meer van deze wijze lessen? Bestel dan nu Het Detail >

In Het Detail zijn meer dan dertig columns te vinden, die Marjolein van Eig van 2014 tot aan 2019 schreef voor de Architect. Daarnaast bevat het boek essays door Violette Schönberger en Mark Pimlott, en een nawoord door Hans van der Heijden.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.