blog

Detail 03 – Meer SBR graag!

Architectuur

NRC handelsblad heeft op zaterdag een bijlage die Lux heet. De inhoud is meestal van een irritante oppervlakkigheid. Vaak lees ik dit deel, tot mijn eigen teleurstelling, als eerste. Na de voorpagina volgt een pagina met een foto van een huis met een bijzonder interieur. De bewoners worden geïnterviewd over het wie, wat en waarom van het pand. Er komen prachtige woningen langs en dito bewoners. De laatste vraag is vaak “wat mee te nemen bij brand”. De meeste mensen nemen hun dierbaren mee.

Detail 03 – Meer SBR graag!

Soms wordt een andere vraag gesteld: wat is van Ikea? Leuke vraag is dat. Ik heb het vermoeden dat de mensen die hun bijzondere huis in de krant tonen, niet perse willen pronken met hun Ikea aankopen. Vaak wordt het bekende keukentrapje genoemd. Of een bureaulamp. Verdacht weinig spullen. Laatst was er een architect die aangaf veel van Ikea te hebben (een opluchting), maar die er aan toevoegde weinig te besteden te hebben. Dat is jammer. Want Ikea is natuurlijk prima, je moet het alleen goed gebruiken. Als basis voor je huis.

Opinie Marjolein van Eig - Meer sbr graag 

Hetzelfde ‘niet-geassocieerd-willen-worden-met gevoel, geldt een beetje voor de toepassing van de Standaard Bouw Referentie. De zogenóemde SBR detaillering. Deze is goed en degelijk. Ze is getest, ze lekt niet, de kierdichting is in orde, ze voldoet aan het bouwbesluit en als je wilt kun je de autocad bestanden zo opnemen in je tekenwerk (moet je wel het lettertype even aanpassen want dat is van een wonderlijke comic sans serif). Aannemers zijn er ook superblij mee, lekker standaard. Ik vermoed dat veel ontwerpen er beter van worden, als vaker naar de SBR gekeken wordt. En dat bedoel ik niet alleen praktisch.

Want wij architecten detailleren ons suf. ‘God-is-in-the-details’, is ons mantra. Roosters in de gevel? Wegdetailleren die handel! Een hemelwaterafvoer, toch niet van pvc hè? En dat kozijn, geen standaardnegge hoor, volledig vlak in de gevel graag. Elk detail doet ertoe. Maar dat is helemaal niet waar! Een detail doet er alleen toe, als het ertoe doet. De rest mag gewoon lekker banaal. Dat valt namelijk helemaal niet op, als het ontwerp goed is. Sterker nog, gewone details vormen de geruststellende basis van een mooi gebouw.

Neem bijvoorbeeld een vierkante HWA. Ik vermoed dat deze niet voorkomt in onze standaard bouwreferentie. De vierkante HWA kost geld en heeft bijzondere aansluitingen nodig. Ook dat kost geld. De aandacht gaat vervolgens juist naar deze plekken. Die bijzondere vierkante HWA sluit namelijk wel raar aan op die stadsuitloop. Terwijl het dus niet om die HWA gaat. Maar om de entree ernaast, of een raam of de mooie vorm. Kijk eens naar de projecten van Dom Hans van der Laan. Daar stikt het van de HWA´s die aansluiten op lompe vergaarbakken. Heerlijk! En wat een krachtige gebouwen.

In negentig procent van de gevallen kan een project toe met SBR details, met een kleine bewerking van wat profielen en latten. Dat wel. Alleen maar SBR moet je niet doen, dat slaat dood, net als alleen maar Ikea in je huis. Een daktrim vijf keer groter maken of een overstek verjongen, daar knapt een SBR detail enorm van op. Een leuke vraag in een mooi nieuw gedocumenteerd project zou kunnen zijn: Hoeveel procent van dit project bestaat uit SBR details? Niks mis mee. Je moet het alleen goed gebruiken, als basis voor je ontwerp. En het geld uitgeven op de plekken waar het moet knallen.

Reageer op dit artikel