Ongekende vrijheid zonder concessies: ontwerpen met vloeibare kunststoffen

Ongekende vrijheid zonder concessies: ontwerpen met vloeibare kunststoffen

Met vloeibare kunststoffen kun je een ongekende ontwerpvrijheid bereiken zonder concessies te doen aan kwaliteit of uitstraling. "Je kunt elke vorm realiseren zonder bang te zijn voor lekkages of scheurvorming," zegt Mario van Ginkel, salesmanager bij Triflex.

De vloeibare kunststoffen van Triflex kunnen allerlei verschillende oppervlakken voorzien van afdichting en bescherming. “Denk aan parkeergaragevloeren, balkons, galerijen, terrassen, wandeldekken, trappen en daken. Ze bieden bescherming tegen alle invloeden, zoals het weer en mechanische belasting. Vanwege de mogelijkheid om antislip toe te voegen, wordt de veiligheid van de gebruikers vergroot. Daarnaast zorgen de onbeperkte kleurmogelijkheden voor een uniek design”, zegt Mario van Ginkel, salesmanager bij Triflex. 

Doordat de vloeibare kunststoffen koud en vloeibaar worden aangebracht, is volgens hem “geen vorm te gek”. “Onze producten omsluiten de constructie en details als een tweede huid, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor lekkages of scheurvorming. Bovendien hechten ze aan vrijwel iedere ondergrond én zijn ze in elke kleur te mengen.” 

In de praktijk: WTC kunstvijver Schiphol

Daarnaast kunnen de producten van Triflex ook de oplossing bieden bij speciale projecten waarbij een waterdichte afdichting vereist is en specifieke wensen aan de uitstraling verbonden zijn, legt hij uit. “Wie wel eens op Schiphol is geweest, herkent misschien de WTC kunstvijver met enorme ‘drijvende’ gekleurde glazen bollen. De oude afdichting van deze kunstvijver was versleten, waardoor een nieuwe afdichting nodig was zonder de oorspronkelijke uitstraling van het kunstwerk te verliezen. Hiervoor werden onze producten gebruikt.” 

Dankzij de koud en vloeibaar aan te brengen producten konden ook de bolle vormen van het kunstwerk eenvoudig worden afgedicht.
Dankzij de koud en vloeibaar aan te brengen producten konden ook de bolle vormen van het kunstwerk eenvoudig worden afgedicht.

Om de bollen te laten ‘drijven’ was een goede afdichting nodig zodat er zonder problemen water toegevoegd kon worden aan het kunstwerk. “De oude afdichting was in de loop van de jaren versleten geraakt. Daarom werd gezocht naar een product waarmee de vijver opnieuw kon worden afgedicht zonder af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp, waarbij de vijver een zwarte kleur had. De afdichting moest daarom ook zwart van kleur zijn.” 

De oplossing

“Voor de afdichting van de kunstvijver bood Triflex SmartTec de oplossing”, stelt van Ginkel. “Dit één-component vliesversterktesysteem is ideaal voor het afdichten van zowel complexe details als volledige oppervlakken. Het materiaal past zich naadloos aan de ondergrond van de constructie aan, wat zorgt voor een duurzame en betrouwbare oplossing. Bovendien is Triflex SmartTec gecertificeerd met Emicode EC1Plus, de hoogste emissieklasse die voldoet aan strenge milieu- en gezondheidseisen, wat de betrouwbaarheid van het product onderstreept. Voor dit project werd Triflex SmartTec speciaal in het zwart geproduceerd. Dankzij de koud en vloeibaar aan te brengen producten konden ook de bolle vormen van het kunstwerk eenvoudig worden afgedicht," aldus Van Ginkel. 

Het proces

De erkende Triflex-applicateur Meekelenkamp ging aan de slag met de opdracht. “Door hun ruime ervaring met onze producten waren zij de ideale partij voor dit project. Het werk werd in verschillende stappen uitgevoerd. Eerst voerden ze de voorbereidende werkzaamheden uit die noodzakelijk waren voordat de producten konden worden aangebracht. Ze verwijderden de loszittende delen van de oude afwerking en schuurden de rest glad. Vervolgens behandelden ze het oppervlak met Triflex Reiniger. Daarna brachten ze Triflex SmartTec aan op de vijver en Triflex SmartTec Fibre langs de randen.” 

De kunstvijver is weer helemaal waterdicht.
De kunstvijver is weer helemaal waterdicht.

Het resultaat

De kunstvijver is weer helemaal waterdicht. Het water kan weer zonder problemen aan de kunstvijver worden toegevoegd. Bezoekers van Schiphol kunnen weer genieten van dit bijzondere kunstwerk. "Het is prachtig om te zien hoe ons product heeft bijgedragen aan het behoud van dit kunstwerk," zegt Van Ginkel. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, daar is men zich bij Triflex maar al te goed van bewust. “Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Op TriflexSteps.nl staan onze  duurzaamheidsinitiatieven; ze laten zien welke stappen we al hebben gezet en welke stappen nog genomen gaan worden op het gebied van economie, milieu, mens en projecten. Zo kiest men niet alleen voor kwaliteit en ontwerpvrijheid, maar ook voor duurzaamheid. "Let’s be sustainable together”, besluit Van Ginkel. 

Dit artikel is gesponsord door Triflex