Wonderwoods: de creatie van een groen en duurzaam stadsicoon 
Wonderwoods. Beeld Render G&S& Vastgoed

Wonderwoods: de creatie van een groen en duurzaam stadsicoon 

In het hart van Utrecht wordt aan een buitengewoon project gewerkt: Wonderwoods. Niet zomaar een gebouw, maar een levendig stadsbos waarin mens en natuur samenkomen. Het project omvat twee torens met een mix van woningen, kantoren, horeca en retail, omgeven door groene gevels en daktuinen.

Het bouwkundig ontwerp van Wonderwoods is van Stefano Boeri Architetti en MVSA Architects. Triflex, producent en leverancier van vloeibare kunststoffen voor onder meer daken, balkons en terrassen, levert ook een bijdrage aan de realisatie van Wonderwoods. Dit doet het bedrijf uiteraard niet alleen, maar in samenwerking met verschillende partijen. Een aantal hiervan is gevraagd wat hun bijdrage is aan dit project en welke rol Triflex hierin speelt. 

Naadloos en waterdicht

Boko Dakbedekkers is door de opdrachtgever G&S& vastgoed gevraagd voor de bouwcombinatie Wonderwoods. Ze zijn al een aantal jaren betrokken bij Wonderwoods en hebben meegedacht over de dakoplossingen. De vraag van de opdrachtgever was onder andere om alle details naadloos en waterdicht te maken. Er werd gekozen om dit met Triflex ProDetail te doen. Boko en Tissink Specialistische Afdichtingen (TSA) zijn vervolgens aan de slag gegaan om Triflex ProDetail aan te brengen.  

Waarom is er gekozen voor Triflex ProDetail? ‘Bij dit specifieke project gaat het om gecompliceerde prefabbetonelementen, daarom was een vloeibaar product nodig om de aansluitingen en details bij de daken en balkons af te werken. Triflex ProDetail was daarvoor uitermate geschikt’, vertelt Rene Glorie, werkvoorbereider bij Boko Dakbedekkers. 

Wonderwoods ademt groen door de vergroening in de gevel en op de balkons. 
Beeld Render G&S& Vastgoed
Wonderwoods ademt groen door de vergroening in de gevel en op de balkons. Beeld Render G&S& Vastgoed

Aron Tissink, eigenaar bij TSA vult dit verder aan: ‘We hebben Triflex ProDetail gebruikt, omdat hechting op verschillende ondergronden noodzakelijk was. Daarnaast is het wortelbestendig, iets wat cruciaal is, door alle begroeiing bij dit project. Tot slot is het onderhoudsvrij, dit is belangrijk want we dichten details af waar je vaak niet meer makkelijk bij kunt. Het moet dus in één keer goed afgedicht worden.

Daarnaast moest het een duurzame en waterdichte oplossing zijn. Duurzaamheid staat centraal bij dit project en daar moet rekening mee gehouden worden bij alle keuzes die gemaakt worden, ook bij productkeuzes.' 

Samen werken aan een groene toekomst

Naast Boko en TSA zijn er nog veel andere partijen aan het werk bij Wonderwoods. Dit zijn onder andere Eurosafe Solutions, Wylick, Wédéflex, Unilin Insulation, Zoontjens en De Koninklijke Ginkel Groep. 

‘Wij maken analyses rondom het gebouw om te kijken of alles veilig te bereiken is op hoogte. Zo kunnen alle partijen die op hoogte moeten werken, veilig aan de slag gaan. Daarnaast houden wij ons ook bezig met de onderhoudswerkzaamheden van het groen’, aldus Jan Kwanten, salesmanager bij Eurosafe Solutions.  Door de samenwerking met Eurosafe Solutions, kan er veilig op hoogte gewerkt worden met Triflex. 

Ook Laurens van Wylick (directeur bij Van Wylick Isomix) en Coen van der Kooij (eigenaar bij Wédéflex Duurzame Daksystemen) zijn betrokken bij Wonderwoods. Laurens van Wylick vertelt: ‘Via Boko Dakbedekkers zijn wij betrokken geraakt bij dit project. Wij zijn verantwoordelijk voor het isoleren van de daktuinen met het Isomix®Plus daksysteem.’ 

Coen van der Kooij vult aan: ‘Wij zijn een collega-leverancier van Triflex en leveren duurzame bitumen dakproducten. Triflex zorgt voor de afdichting van alle details en aansluitingen op de daken en wij hebben goede ervaring met de aansluiting van ons product op Triflex. Op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij. Dit is werkelijk een van de meest bijzondere gebouwen in Nederland. Het ademt groen dankzij de vergroening in de gevel en op de balkons. Bovendien is zowel de grootte als de locatie ervan zeer bijzonder.’ 

Afwerking bepaalt het succes

Jeroen Koers is accountmanager Platte Daken Noord-Nederland bij Unilin Insulation, gespecialiseerd in diverse oplossingen met PIR-isolatie. Voor het project Wonderwoods verwerkt Boko de Utherm Roof L (Tapered) in zowel de vlakke als afschot-uitvoering. Deze producten beschikken over een hoge isolatiewaarde én hebben een hoge mate van drukvastheid. Beide eigenschappen komen goed tot hun recht in de diverse details die het werk Wonderwoods rijk is’, aldus Jeroen. Wat het project zo bijzonder maakt? ‘De combinatie van het overweldigende groen langs de gevels, op alle daken. Tenslotte bepaalt de afwerking van alle details of dit werk een succes wordt’, sluit Jeroen af. 

 Hans Mutsaers, accountmanager bij Zoontjens is bij dit project ingeschakeld voor de aanleg van de dakterrassen. ‘In totaal telt dit project 3100 vierkante meter dakterras. Het voordeel van onze systemen is dat het demontabel is, dus Triflex kan te allen tijde bij de ondergrond mocht dat nodig zijn’, vertelt Hans enthousiast. 

Daktuinen

De Koninklijke Ginkel Groep is al vanaf de schetsfase in 2017 betrokken bij het ontwerp. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de technische engineering, realisatie én onderhoud van het groen' zegt Leo van Dalen, expert in duurzame bouw bij  De Koninklijke Ginkel Groep. 'We realiseren de daktuinen op verschillende dakvlakken; de interieurtuinen en het groen op de balkons’, aldus Leo. 

‘Wij doen het langdurige onderhoud van het groen, dit houdt onder andere in: bewatering, bemesting en gevels. Dit doen we tijdens de bouwfase én voor de komende jaren. Dit project is bijzonder omdat er belastingen zijn op grote hoogte, daarnaast is het irrigatiesysteem noemenswaardig: er zijn meer dan 1000 leidingen om alles water te geven. Wij zorgen ook voor een efficiënt werkproces: alle plantenbakken die aan de balkons hangen worden al in de fabriek gemaakt en daarna opgehangen. Het enige wat er dan nog in hoeft zijn de planten. Dit zorgt ervoor dat de bouwtijd veel korter is’, sluit Leo enthousiast af.  

Dit artikel is gesponsord door Triflex.