Architectuur met een hoofdletter A
Performing Arts Centre, Brighton College. Beeld Stijn Bollaert

Architectuur met een hoofdletter A

Wat is de culturele waarde van architectuur? Deze vraag staat niet alleen centraal tijdens ARC24 Podium, maar ook het derde kwartaal. Het eerste essay is net binnen. Hans Teerds reflecteert hierin op het onderscheid tussen 'bouwen' en 'architectuur' om de culturele waarde van architectuur te definiëren.

Zijn essay staat nog niet online, maar nu al sijpelt het thema door in de verhalen van de redactie. Zo ondervroegen Reinoud Schaatsbergen en ik Steven Delva die onlangs het project Silt in Middelkerke opleverde.

‘Wij mochten het plein voor een nieuw casino ontwerpen. Dat is nogal onzinnig, dus daar doen we natuurlijk niet aan mee’, vertelt Delva. In plaats van de opgave te weigeren besloot hij de opgave te verweven met de prangende maatschappelijke en ecologische opgave van het kustgebied.

Een paar weken eerder toog Floortje Keijzer naar Engeland voor de opening van het Performing Arts Centre van het prestigeuze Brighton College. Het sculpturale gebouw door krft drukt een stevige stempel op de campus, maar is tevens respectvol naar zijn omgeving.

De ontwerpen van Delva en krft zijn onmiskenbaar Architectuur, met een hoofdletter A. Hier is meer gebeurd dan slechts het bouwen van een dak boven het hoofd. Tegelijkertijd daagt Teerds uit vooral naar het alledaagse te kijken, naar woonstraten, scholen en bedrijfshallen, voorbij musea, theaters en kathedralen. Want daar kunnen we het verschil maken.

Bijvoorbeeld in de plattegrond van de gezinswoning die ooit bedacht is als maatpak voor het kerngezin. Nu het kerngezin niet langer de grootste doelgroep van de woonopgave is, daagt columnist Robert-Jan de Kort zijn studenten uit om het pak te verstellen, zodat het ook passend is voor andersoortige huishoudens.

Lees alle must-reads van deze week! (En blijf ons volgen voor het essay van Teerds.)

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.