Architectuurawards en tentoonstellingen
Stadhuis Den Helder door Office Winhov en Van Hoogevest Architecten. Beeld Max Hart Nibbrig

Architectuurawards en tentoonstellingen

Deze maand zijn de longlists van de ARC24 Awards bekend gemaakt. Dit jaar reiken we drie awards uit aan een architectuur-, stedenbouw- en interieurproject. Office Winhov staat zowel op de longlist voor de Architectuur Award als de Interieur Award met het Holocaust Museum in Amsterdam én het Stadhuis Den Helder.

Ik heb beide gezien. Al eerder schreef ik over het museum. Deze maand werd ik rondgeleid door het stadhuis, dat is gevestigd in twee havenloodsen. Ze liggen een stuk uit elkaar en zijn in materialisatie, vorm en uitstraling een verschil van dag en nacht. Toch heeft Office Winhov in samenwerking met Van Hoogevest Architecten een eenheid weten te realiseren. Met toevoegingen die tegelijk subtiel zijn en goed te herleiden naar de historische context.

Wat je ook niet mag missen zijn de folly’s op Buitenplaats Koningsweg vlak boven Arnhem aan de rand van de Veluwe. Samen met fotograaf Jeroen Musch – die er woont en werkt – liep ik er een dag rond om ze alle elf te bekijken. Harro de Jong, landschapsarchitect en initiatiefnemer van de buitenplaats, noemt het een permanente architectuurtentoonstelling. Je kunt in een van de folly’s overnachten, maar een wandeling door het gebied is ook een aanrader. Architectuur en natuur werken grandioos samen, hoewel de natuur nog wel wat tijd nodig heeft om de folly’s erin op te laten gaan.

Lees alle must-reads architectuur van mei!

Groeten,
Floortje

Floortje Keijzer

Floortje Keijzer

Vakredacteur architectuur

Floortje Keijzer is vakredacteur architectuur. Ze is architect en architectuurhistoricus en werkte onder meer voor OMA, Studio JVM en als zelfstandig architect in Amsterdam. Binnen de Architect richt ze zich op voorbeeldstellende projecten maar ook op bredere thema's zoals de aanbestedingscultuur en het werkklimaat binnen architectenbureaus.
Ideeën, vragen of opmerkingen? mail naar floortjekeijzer@vmnmedia.nl