de Architect x Pakhuis de Zwijger op 27 maart: Bouwen met wat er is
Woonproject Boschgaard door Superuse. Beeld Frank Hanswijk

de Architect x Pakhuis de Zwijger op 27 maart: Bouwen met wat er is

Na een succesvolle eerste bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger organiseert de Architect op 27 maart om 20:00 uur weer een avond waarin we de meest recente printeditie tot leven brengen. De tweede avond van dit jaar gaat over: 'Bouwen met wat er is. Over hergebruik en afval als grondstof'. Bevestigde sprekers zijn Hans Hammink, Hade Steenwinkel, Jan Jongert, Benjamin Robichon, Cécile van Oppen, Frank Hanswijk en Jochem Kromhout.

De Nederlandse overheid heeft als ambitie dat de economie in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen. In deze circulaire economie bestaat geen afval. Materiaalstromen vormen de basis. Voor de architectuur is het goede nieuws dat er materialen en gebouwen in overvloed zijn. Het slechte nieuws is dat het vooralsnog veel tijd kost om ze op een goede manier opnieuw te gebruiken. Daardoor verdwijnen veel hergebruikplannen onderin een la. Welke grondstoffen kun je oogsten uit een afgedankt gebouw? Hoe zorg je ervoor dat aannemers en constructeurs ermee durven rekenen en werken?

Tijdens deze avond presenteren we inspirerende voorbeelden van projecten die de eindstreep helaas niet hebben gehaald maar waar toch veel van is geleerd. Ook laten we zien wat hergebruik in de huidige praktijk betekent en onderzoeken we wat ervoor nodig is om de ambitie van de Nederlandse overheid waar te maken en welke rol de architect hierin kan vervullen.

Magazine van de Architect over bouwen met afval
Magazine van de Architect over bouwen met afval

Sprekers

Hoofdredacteur van de Architect Merel Pit modereert te avond. De eerste sprekers voor 27 maart zijn bekend:

Jochem Kromhout is bewoner en mede-initiatiefnemer van Boschgaard, een wooncoöperatie bestaande uit 25 bewoners in Den Bosch. Kromhout heeft vanuit de kraakbeweging ervaring met groepswonen en sociale centra. Samen met vrienden zocht hij een manier om dat te bestendigen. Boschgaard is voor hem een stukje betere wereld waar alles duurzamer en socialer is.

Architect Jan Jongert is medeoprichter van Superuse Studios, het bureau dat Boschgaard ontwierp. Superuse is een collectief dat projecten ontwerpt en bouwt die lokale uitwisseling en productie stimuleren. Het collectief ziet dit als een alternatief voor het transporteren van grondstoffen, producten en onderdelen van over de hele wereld waarbij onnodig veel verloren gaat.

Cécile van Oppen is medeoprichter van het adviesbureau Copper 8. Als systeemdenker en creatief persoon weet Cécile de juiste partijen te inspireren en een gezamenlijk belang op te bouwen. Zo probeert ze invloed uit te oefenen op economische spelregels rond de duurzaamheidstransitie.

Meubel- en bouwontwerper Hade Steenwinkel is directeur van Fiction Factory. Het ‘bouwatelier’ maakt in opdracht van architecten en ontwerpers winkelinterieurs, tentoonstellingen en verschillende one-off-producties. Ook maakt Fiction Factory meubels en prefab modulaire units. Duurzaamheid en circulariteit staan hoog op de agenda van het bureau. Onlangs werkte het bureau samen met Monk Architecten aan het interieur van Hotel Jansen.

De Rotterdamse fotograaf Frank Hanswijk benadert architectuur als een ruimte waarin de mens, al dan niet in beeld, een cruciale rol speelt. Op 27 maart presenteert hij het beeldessay dat hij voor de Architect maakte over de aardehuizen in Olst.

Benjamin Robichon is oprichter van WRK Architecten, waar hij ook partner en architect is. Het is Robichons missie om zo duurzaam mogelijk te ontwerpen en te bouwen. Circulair, flexibel en natuurinclusief bouwen, gecombineerd met nieuwe vormen van mobiliteit in de stad, zijn volgens hem cruciale onderdelen van het actuele debat.

Hans Hammink is architect, associate en ‘circularity lead’ bij de Architekten Cie. Hij was als pionier betrokken bij het eerste praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair bouwen in Nederland: het ABN AMRO-paviljoen Circl aan de Zuidas (2017). Hammink laat zien dat circulariteit (op grote schaal) wel degelijk gerealiseerd kan worden. Ook schreef hij het boek Lessen in Circulariteit.

Er volgen nog meer sprekers. Houd onze kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van het programma.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.