Must-reads: van de vechtmarkt in de ziekenhuisbouw tot de huiselijke zorgboerderij

Must-reads: van de vechtmarkt in de ziekenhuisbouw tot de huiselijke zorgboerderij

De redactie duikt dit kwartaal in 'zorgzame architectuur', een nogal breed begrip in de zin van dat alle architectuur zorgzaam zou moeten zijn naar haar makers, gebruikers en omgeving. Tenminste dat vindt de redactie. Om toch wat meer richting te geven aan dit kwartaal hebben we ervoor gekozen om over architectuur te schrijven waarin (medische) zorg plaatsvindt en hoe we zorgdragen voor onze vergrijzende samenleving.

Zo verscheen deze week een artikel van journalist Andrea Prins over zorgboerderijen. Hier leven mensen met complexe en vaak meervoudige klachten: verstandelijke beperkingen, psychische aandoeningen, verslaving. In Nederland zijn inmiddels zo’n duizend. ‘Veel instellingen draaien nu dertig jaar. Gebouwen zijn aan vervanging toe’, aldus Yaike Dunselman, architect-directeur van 9graden architectuur. Prins bezocht samen met hem twee zorgboerderijen. 

Vakredacteur Floortje Keijzer zocht uit hoe het toch kan dat de wereld van ziekenhuisarchitectuur zo’n bastion is en hoe het sommige architecten toch lukt om daar binnen te komen. Erik Schotte (LIAG) noemt de ziekenhuisbouw dan ook een vechtmarkt. ‘Er gaat heel veel geld in om. Besturen willen niet dat er fouten worden gemaakt en geld wordt verspild, in een wereld waar al zo veel gekort is.’ Maar soms staat er een ziekenhuisbestuur op dat lef toont, zoals dat van het AUMC, en dan ontstaat er iets bijzonders. 

Tenslotte dook vakredacteur Charlotte Thomas in het kleurgebruik in zorgomgevingen. Want ook al bestaan er geen harde bewijzen voor de psychologische effecten van kleur op gezondheid, kleur speelt steeds vaker een belangrijke rol in de architectuur. Om een beter beeld te krijgen hoe architecten kleur toepassen in hun ontwerpen, raadpleegde ze drie architectenbureaus die geloven in de positieve psychologische eigenschappen van kleuren: het Londense bureau vPPR-architecten, UNStudio en Atelier PRO. 

Ik wens je veel inspiratie en tot volgende week! 

Groet, Merel 

PS Heb je er al eens over nagedacht hoe ons landschap eruit gaat zien als we allemaal plantaardig gaan eten? Strootman landschapsarchitecten en milieuwetenschapper Jan Willem Erisman schetsen een toekomstbeeld.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.