Onderdakfolie gaat eindelijk echt langer mee dankzij deze innovatie

Onderdakfolie gaat eindelijk echt langer mee dankzij deze innovatie

Luchtbewegingen zorgen ervoor dat onderdakfolies sneller kunnen verouderen en minder lang meegaan, zo blijkt uit onderzoek van Dörken. Dit is op te lossen met speciaal aangepaste materialen en nieuwe technologie. Dankzij Missie XX kan de levensduur aanzienlijk worden verlengd.

Onderdakfolies spelen een hoofdrol in de dakconstructie. Alleen als ze een langdurige functionaliteit bieden, kan het dak optimaal tegen weersinvloeden beschermd worden. Idealiter zou het membraan, samen met dakpannen en dakspanten, de hele levensduur van het dak moeten meegaan. De laatste jaren maken dakdekkers echter steeds vaker melding van daken waarvan onderdakfolies het al na enkele jaren begeven, hoewel ze de verouderingsprocedures volgens de geldende normen hebben doorstaan. Hoe is dit mogelijk?

Innovatie voor de daken van morgen

Vroegtijdige veroudering: een uitdaging voor onderdakfolies
Ontdek hier de hele Missie XX.

De ingenieurs bij Dörken hebben nu een doorbraak bereikt. Ze ontdekten dat de grootste en tot nu toe volledig onderschatte factor onder de dakbedekking ligt: de luchtbeweging ter hoogte van de tengellatten. Deze schadelijke invloed, die op het eerste gezicht miniem lijkt, belast de folie door de jaren heen. Uiteindelijk leidt dit tot vroegtijdige veroudering en beperking van het functioneren van het dak. Met behulp van een combinatie van speciaal aangepaste materialen en het gebruik van vernieuwende technologie slaagde het team van ingenieurs erin het verouderingsproces van onderdakfolies aanzienlijk te vertragen. Voor Dörken was dit het begin van Missie XX – de ontdekking van een lange levensduur.

Ingenieurschap en expertise van DELTA

Om de doeltreffendheid van deze innovatie aan te tonen, is een geschikte testprocedure bijzonder belangrijk. Omdat er geen testprocedure was die in de vereiste mate rekening hield met luchtbeweging, ontwikkelde Dörken de zogenaamde ‘stormoven-test’. Deze wordt nu ook door een onafhankelijk testinstituut aangeboden en is een vast onderdeel van het Europees beoordelingsdocument (EAD) voor onderdakfolies. De test bevat een unieke thermo-oxidatieprocedure waarbij de membranen niet alleen aan hoge temperaturen worden blootgesteld, maar ook aan een permanente sterke luchtbeweging – gedurende een periode van 64 weken. Deze test simuleert meerdere decennia van gebruik in het dak, terwijl de huidige standaard verouderingsprocedure zekerheid biedt voor een periode van slechts drie jaar. Onderdakfolies die onvoldoende verouderingsbestendig zijn, kunnen nu herkend worden door ze aan een kunstmatig verouderingsproces te onderwerpen met de ‘stormoven-test’. Deze nieuwe procedure zal in de toekomst aan alle fabrikanten en gebruikers een hoge mate van zekerheid geven. Deze baanbrekende ontwikkeling zal een nieuwe norm stellen voor onderdakfolies – gemaakt voor daken die lang meegaan.

Dit artikel is gesponsord door Dörken.