Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Een keramisch gevelconcept als E-Board van baksteenproducent Vandersanden maakt het mogelijk om eenvoudig te variëren in metselverbanden en -patronen. Die variatie is mooi te zien bij de uitbreiding van hotel 't Voorhuys in Emmeloord, waar E-Board is toegepast. Met traditioneel metselwerk was de grote diversiteit in de gevel van de nieuwbouw niet mogelijk geweest.

De gevel telt meerdere metselverbanden. Naast het traditionele halfsteensverband is staand metselwerk toegepast, maar ook bijvoorbeeld blokverband en tegelverband. Bovendien zijn er ook nog eens rollagen opgenomen in het halfsteensverband en zijn kolommen en de onderrand van een buitenplafond voorzien een steenbekleding. In het metselwerk zit een klein reliëf om de verschillende blokken op elkaar te laten aansluiten.

E-Board bestaat uit isolatiepanelen, steenstrips, mortellijm en andere montagetoebehoren.”

Het gebruikte E-Board-systeem is een geveltotaaloplossing voor isolatie en afwerking van gevels, dat lichtere constructies mogelijk maakt. Daardoor is het ook makkelijk te verwerken. E-Board bestaat uit isolatiepanelen, steenstrips, mortellijm en andere montagetoebehoren en wordt als isolatieschil tegen bestaande buitenmuren aangebracht of als spouwloze isolatie tegen het binnenblad. Bijna elke ondergrond leent zich voor E-Board, ook houtskeletbouw. Het systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie als transformatie en is ATG-gecertificeerd. Dat betekent onder meer dat het duurzaam, waterdicht en vorstbestendig is.

Dat de verwerkers alle componenten in één systeem in de juiste hoeveelheden aangeleverd krijgen, maakt de uitvoering sneller en efficiënter. Ze zijn immers minder afhankelijk van verschillende partijen voor hun materialen.

Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Geen geveldragers, spouwankers, lateien en metselprofielen nodig

Dankzij E-Board, een zelfdragend systeem, kan er gebouwd worden zonder spouwankers, geveldragers en lateien. Er is namelijk geen binnen- en buitenblad dat verankerd moet worden. Er is geen metselwerkondersteuning nodig: niet op de verdiepingshoogte en niet bij de gevelopeningen.

E-Board vergt geen metselprofielen, in tegenstelling tot traditioneel metselwerk.”

Een plus in de uitvoering is dat E-Board in tegenstelling tot traditioneel metselwerk ook geen metselprofielen vergt, met metseldraden in diverse richtingen en dieptematen. Steenstrips zijn eenvoudig aan te brengen op de isolatie, die al voorzien is van een lagenmaatstructuur. Door de plaat 90 graden te draaien is deze direct geschikt voor staand metselwerk in halfsteensverband. Rollagen tussen het halfsteensverband zijn eenvoudig aan te brengen door enkele rillen van de plaat weg te halen. Om andere verbanden te maken, kan de plaat worden omgekeerd.

Met de geveltekening van ’t Voorhuys als basis was het bij de hoteluitbreiding makkelijk te bepalen hoeveel steenstrips en hoekstrips er nodig waren en van welke dikte. Voor één van de toegepaste metselverbanden, waarbij drie liggende strekken afgewisseld zijn met drie staande strekken, moesten de steenstrips op maat gemaakt worden. De lengte van de strek moest overeenkomen met drie lagenmaten. Geen probleem. Met steenstrips is die aanpassing een stuk makkelijker te doen dan met reguliere bakstenen.

Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Lichtgewicht en meer binnenruimte

Bouwen met E-Board betekent een lichtgewicht gevelsysteem, wat ook een vereiste was bij de uitbreiding van ‘t Voorhuys. Een gevel kan lichtgewicht worden uitgevoerd door de binnenwanden te voorzien van E-Board isolatiepanelen. Bekleed met steenstrippen zijn de isolatiepanelen tot 75 procent lichter dan een gemetselde gevel. Dankzij dat lage gewicht van een E-Board-gevelpaneel is er een minder zware fundering nodig en er hoeven geen geveldragers en metselwerkwapening gebruikt te gebruikt te worden.

De slanke constructie van het systeem levert ook nog eens meer binnenruimte op. Doordat de E-Board-panelen rechtstreeks op de binnenwand van kalkzandsteen, beton of houtskeletbouw worden aangebracht, is er geen spouw nodig. De compacte gevel bespaart ruimte, wat gebouwen oplevert met meer vloeroppervlakte. In grotere projecten gaat het al gauw om forse hoeveelheden.

Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Gevelsysteem biedt veel creatieve vrijheid

E-Board biedt voordelen voor hele bouwketen, maar zeker voor architecten. Eén van de voornaamste pluspunten is dat een afwisselende gevelbeeld met E-Board op een eenvoudige en voordelige manier te bereiken valt. “Steenstrippen geven je een enorme creatieve vrijheid vergeleken met traditionele gevelstenen. Bepaalde reliëfs en metselverbanden die in metselwerk moeilijk te maken zijn kun je met E-Board veel makkelijker realiseren”, stelt commercieel directeur Peter Delsing van Vandersanden. Daar komt bij dat steenstrips de uitstraling en de kwaliteit van massieve bakstenen hebben of het nou gaat om een moderne of traditionele stijl.

Vandersanden heeft baksteenstrips in meer dan honderd kleuren.”

Bij de nieuwbouw van hotel ’t Voorhuys, ontworpen door Korfker Architecten, is gekozen voor één type steenstrip, namelijk de rode Safora. Maar voor nog meer variatie is het ook een optie om kleuren te combineren. De keuze is enorm, want Vandersanden heeft baksteenstrips in meer dan honderd kleuren.

E-Board is al een duurzame oplossing, maar het kan nog beter door de gevel af te werken met ECO baksteenstrips van Vandersanden. Deze worden niet meer gezaagd, maar apart geproduceerd door ze in speciale mallen te vormen. Dat scheelt grondstoffen en het productieproces levert geen afval op, omdat er geen materiaalverlies is.

Meer weten over de vele mogelijkheden met E-Board van Vandersanden.

Fraaie baksteenarchitectuur met slim gevelsysteem

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.