Duurzame ophangsystemen voorkomen beschadigingen

Duurzame ophangsystemen voorkomen beschadigingen

Bij het inrichten van ruimtes na nieuwbouw of renovatie, is het belangrijk om een aantal stappen vooruit te denken. Welke eigenschappen moet de ruimte hebben en hoe wordt die praktisch en stijlvol vormgegeven? Hoe kunnen de wanden onbeschadigd blijven maar toch kunst, lijsten, whiteboards en overige wanddecoraties opgehangen worden? Als productspecialist biedt Artiteq oplossingen voor allerlei ophangkwesties.

Duurzame ophangsystemen voorkomen beschadigingen
Duurzame ophangsystemen voorkomen beschadigingen

Voor de presentatie van kunst en het stijlvol inrichten van ruimtes is een goed ophangsysteem onmisbaar. Want het is meer dan ophangen alleen: een professioneel systeem brengt de plek tot leven terwijl het zelf subtiel op de achtergrond blijft. Het geeft de kans om heel eenvoudig een andere setting en dus een nieuwe beleving te creëren. Wat een ophangsysteem zo interessant maakt voor organisaties en bedrijven is dat het perfect past in de strategie van duurzaam gebouwbeheer. De eenmalige investering in een ophangsysteem levert bijzonder veel voordelen op. Denk aan het gemak, de veiligheid en de flexibiliteit bij het wisselen van inhoud en belangrijker nog: het behoud van de wanden doordat er geen beschadigingen meer ontstaan.

Speciaal voor nieuwbouw of renovatie zijn er inbouw ophangsystemen ontwikkeld die in combinatie met systeemplafonds of gipsplaten plafonds kunnen worden geïntegreerd. Bij de installatie van plafonds wordt de rail tegelijkertijd ingebouwd. Wanneer een gebouw juist alleen voor een gedeelte wordt gerenoveerd of vernieuwd, zijn er ophangsystemen ontwikkeld die gemonteerd worden aan bestaande plafonds.

“Duurzaam wandbeheer in luxe zorghotels”

Naast ophangoplossingen voor in het onderwijs, de zorg, in galeries en musea worden deze innovatieve ophangsystemen ook gebruikt op kantoren en binnen zakelijke omgevingen om impact te maken met informatie én decoratie. Een goed voorbeeld hiervan is DMD Amsterdam. Voor de renovatie van diverse monumentale panden op landgoederen in Zeist en Oirschot koos oprichter Dick Mulders voor bijvoorbeeld het Click Rail ophangsystemen van Artiteq.

Duurzaam wandbeheer tijdens nieuwbouw of renovatie

Tijdloze interieurs

Interieurarchitect Dick Mulders woonde jarenlang in het buitenland. Dick: “Ik woonde onder andere in Londen, Shanghai en Sydney. Drie jaar geleden kwam ik terug naar Nederland en richtte ik DMD Amsterdam op. In al onze ontwerpen zie je internationale invloeden terug.”

“We maken tijdloze interieurs met lef. Kwalitatief hoogwaardige materialen vormen de basis voor mijn ontwerpen. Daarnaast heeft ieder interieur een signature piece. Iets dat speciaal voor de ruimte is ontworpen. Dat kan bijvoorbeeld een grote trap of kroonluchter zijn. Maar ook een unieke keuken of een muur met een bijzonder behang.”

Woonprojecten voor senioren

DMD Amsterdam verzorgde het interieurontwerp voor twee grote woonprojecten voor senioren. “Op Landgoed Groot Bijsterveld in Oirschot zijn het voormalige klooster en koetshuis volledig gerenoveerd. In het klooster bevinden zich nu 25 appartementen in het hogere segment, speciaal voor senioren. Het koetshuis huisvest 35 luxe zorghotelkamers voor mensen die bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis elders moeten revalideren.

Duurzaam wandbeheer tijdens nieuwbouw of renovatie

Sociale duurzaamheid

Het tweede project bevindt zich in Zeist op Landgoed De Wulperhorst. Hier zijn het koetshuis en voormalige landhuis gerenoveerd tot 25 luxe appartementen en een zorghotel met zo’n 20 kamers. Dick: “Deze renovaties zijn een vorm van sociale duurzaamheid. De panden op deze openbare landgoederen worden immers niet meer gebruikt als woonhuis, klooster of koetshuis. Ze zijn in ere hersteld, hebben een nieuwe bestemming gekregen en zijn teruggegeven aan de maatschappij.”

Esthetisch behoud van de wanden

Voor beide projecten koos Dick Mulders voor het Artiteq schilderij ophangsysteem. “We vonden het belangrijk dat bewoners eenvoudig hun eigen kunst kunnen ophangen, zonder daarbij de wanden te beschadigen. Er wordt bovendien relatief vaak gewisseld. Sommige mensen verblijven een maand in de hotelkamers of appartementen, andere mensen een aantal jaren. Nieuwe bewoners nemen hun eigen kunst mee om aan de wanden op te hangen.

Ook hebben we te maken met monumentale panden met veelal hoge plafonds. Omdat er dankzij de Click Rail niet steeds opnieuw geboord hoeft te worden, zorgen we voor het duurzame en esthetisch behoud van deze wanden. Het mooie van de rails van Artiteq is bovendien dat ze minimaal zijn en dat je ze bijna niet ziet.”

Duurzaam wandbeheer tijdens nieuwbouw of renovatie

Click Rail en Smart Pocket Rail

De Click Rail is plafond aansluitend gemonteerd en hangt zowel in de hotelkamers, appartementen als in de algemene ruimtes. De Click Rail heeft een maximale draagkracht van 30 kilo per meter. Voor beide projecten is in totaal meer dan 300 meter aan rails gebruikt. Dick: “Ook in de algemene ruimtes van deze wooncentra is het belangrijk om schilderijen en foto’s op een mooie manier te kunnen ophangen en eenvoudig te kunnen wisselen.”

Tot slot is bij de ingangen van alle woningen de Smart Pocket Rail geïnstalleerd. Dit is een klein stuk rail aan de wand gemonteerd met een plexiglas display. Dit maakt het mogelijk om informatie over de huidige bewoners op een stijlvolle manier te presenteren.

Persoonlijke service

De samenwerking met Artiteq is Dick Mulders goed bevallen: “Ze zijn heel flexibel, snel en er is altijd voorraad. Dat vind ik zeer prettig. Ze zijn zelfs wel eens materialen zelf komen brengen bij een spoedsituatie. Die persoonlijke service kan ik waarderen. ”Ook de Click Rail en de Smart Pocket Rail werken naar tevredenheid. “Het wisselen van schilderijen en informatie over bewoners is eenvoudig, het systeem werkt zoals het moet. Ik zou het zeker bij toekomstige projecten adviseren.”

Voor meer informatie kun u contact opnemen met:

Artiteq
Arnold Pluijmert
Mobiel: +31 (0)6 42 54 79 90
Telefoon: +31 (0)13 572 90 70
E-mail: arnold.pluijmert@artiteq.com

Dit artikel is gesponsord door Artiteq.