BureauVanEig wint architectenselectie opgangen Hofbogenpark
Schema locatie Hofbogenpark. Beeld BureauVanEig

BureauVanEig wint architectenselectie opgangen Hofbogenpark

BureauVanEig heeft de architectenselectie gewonnen voor de opgangen naar het nieuwe Hofbogenpark in Rotterdam. Het park komt op het dak van de voormalige Hofpleinlijn. Dit traject heeft een lengte van bijna 2 km en een breedte van 6 meter. Om de 250 meter komt een opgang vanaf het maaiveld naar het dak. BureauVanEig zal ongeveer zes buitenopgangen ontwerpen.

Toelichting BureauVanEig

De Hofbogen is een rijksmonument dat loopt van het Hofplein, in het centrum van Rotterdam, naar de ring bij de Gordelweg. Het langgerekte bouwwerk wordt gekenmerkt door een innovatieve boogconstructie van gewapend beton die landt op brede staanders. De constructie lijkt heel massief maar is in werkelijkheid hol van binnen. Het was een voor die tijd innovatieve constructiemethode. In de loop van de jaren zijn de ruimtes onder de bogen gevuld met hippe en creatieve bedrijven. De staanders zijn op verschillende manieren afgewerkt met natuursteen.

Schema site. Beeld BureauVanEig

Het park dat op het dak van de Hofbogen aangelegd wordt, zal ontworpen worden door de Urbanisten, in samenwerking met DS Landschapsarchitecten en de Dakdokters. De ontwerpers zien het park als een langgerekt landschap met spoorse beplanting en perrons die in samenspraak met omwonenden en ondernemers ingevuld worden. Zowel flora als fauna krijgen een belangrijke plek.

'De Hofbogen is een herkenbaar en karaktervol bouwwerk in Rotterdam Noord. Ik heb de lijn en de directe omgeving rondom de lijn in de afgelopen 20 jaar steeds mooier zien worden. '

Marjolein van Eig

Crimson architectural historians heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de monumentale waarde van de lijn. Daarin wordt geadviseerd dat nieuwe toevoegingen luchtig en transparant vormgegeven worden. Het doel is om de lijn, die een unieke verschijning is in dit deel van de stad, als geheel goed afleesbaar te laten.

Schema site. Beeld BureauVanEig

BureauVanEig heeft een visie gemaakt met de titel ‘De sokkels van de Hofbogen’. Van Eig; “Het is een grote eer om de opgangen voor het nieuwe park te mogen ontwerpen. De Hofbogen is een herkenbaar en karaktervol bouwwerk in Rotterdam Noord. Ik heb de lijn en de directe omgeving rondom de lijn in de afgelopen 20 jaar steeds mooier zien worden.

De bogen vormen natuurlijk een bijzonder kenmerk maar ook de voeten, waar de bogen op landen, zijn indrukwekkend. Deze dikke sokkels hebben verschillende verschijningsvormen langs het traject, met gebouchardeerd natuursteen en bijzondere details. We hebben ons laten inspireren door deze bonkige sokkels”.

'De bogen vormen natuurlijk een bijzonder kenmerk maar ook de voeten, waar de bogen op landen, zijn indrukwekkend. Deze dikke sokkels hebben verschillende verschijningsvormen langs het traject. We hebben ons laten inspireren door deze bonkige sokkels”.'

Marjolein van Eig

In het ontwerp zullen de nieuwe trappen utilitair en fragiel vormgegeven worden en op een luchtige manier landen op het rijksmonument. De luchtige trappen zijn per opgang hetzelfde. Beneden landen deze trappen op een stenig sokkel die per locatie specifiek vormgegeven zal worden. Dat kan een sokkel zijn die tegelijkertijd een bank is en waar plek is voor natuur. Er wordt een relatie gelegd met de buurt en met de programmering van de perrons op het dakpark zelf. Vanaf het centrum naar buiten toe verandert de vormgeving van de sokkel van stenig naar een sokkel met steeds meer natuur.

Schema site. Beeld BureauVanEig

De opgangen worden ontworpen in nauwe samenwerking met de gemeente, Dudok groep en het ontwerpteam van het Hofbogenpark, dat geleid wordt door de Urbanisten. Ondernemers en omwonenden worden betrokken via bijeenkomsten in verschillende fases van het ontwerpproces. Dudok Groep is eigenaar van de Hofbogen.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.